GBS in pregnancy

pregnancy saya dah cukup 3 bulan dan tadi pergi check up untuk kali kedua. first pergi memang mengadu ada keputihan and buat vagina swab, dah dapat keputusan ada GBS. boleh saya tahu, GBS ni bahaya ke? dan boleh hilang ke?

5 Các câu trả lời

Sy ada GBS.. dh rawat mcm mne ttp cmtu jgk.. redha je lah.. now sy dh 32 mnggu 3 hri.. doc pesn lau pech ketubn wlau setitik sy ttp segera ke hsptl sb kna drip antibiotik utk bby sblum 4 jam bby di lahir kn.. sy mkn pn pntg xmkn or mnum mnis.. kerap tukr pnty liner dan suar dlm.. doc ckp leps bersalin bru hilng.. nti bila bby dh lahir bby akn di msuk kn wad bberape hri utk pemantaun.. moga sy dn bby xde ape2.. doa yg baik2 ye sis.. kita sbgai ibu kna kuat dan tabh demi ank.. amiinn..

4y trước

Amiin.. trima kasih bnyk2..

Gbs positive tak bahaya pada ibu, tapi bahaya untuk baby yg bersalin normal. pasal ada kemungkinan bayi akan terkena infection ni semasa kelahiran. tapi baby boleh selamat insya Allah, cuma kena pemantauan rapi di NICU untuk beberapa hari. ni berdasarkan pengalaman lah.

4y trước

sy x pasti boleh request antibiotik klu xde diagnosis, nurse@doktor mesti akan tanye kenapa awk nak antibiotik. jadi better kite pg buat gbs swap test sendiri kt private atau request dgn doktor di kk, seeloknya gbs swab test ni dibuat pada masa minggu ke 35-37.

bahaya utk baby, nanti masa nak bersalin awk kena on antibiotics supaya baby tak terkena jangkitan kuman gbs tu. tahap bahaya tu salah satunya ada jgak risiko menyebabkan kematian baby terutama baby premature . Doakan semuanya dipermudahkan..

Sis ada keputihan semasa hamil? x boleh biarkn tu sis sbb blh memudaratakn sis dgn bby..apa kata sis cuba rebus 5 buah kering ni untk rawat keputihan..amin..keputihan,hb low semasa hamil akan terkawal..

GBS tu keputihan yg teruk ke?