Misi Marah

Petang tadi saya p buka buku pink...dlm pkoi 2 mcm tu... misi tanya awat maii ptg.nak buka buku kena mai pagi..sbb nak ambik darah pgi... hari khamis mai lain..pgi pkoi 8...buka buku pastu minum ayaq gula skli ambik darah.... lepas tu misi kata awat buka buku lewat..kandungan dh nak msok 15mggu.... depa xtau yang sy ni traumaa nak ulang alik klinik...lama sgt nk jmpa misi...p pkoi 8 pg..pkoi 11 baru nak blh blik...kdg depa nii bt kja smbil mnyembang...tu yg geram.....msa p ptg td ada 3 org ja....tu pon tgguu dokter dari klinik ksihatan maii...xganggu dgn kja misi klinik desa pon.tapi depa tetap xbuka buku untuk saya...geram sangatttttt

44 Các câu trả lời

Sis, jangan bagi muka kalau misi nak marah2 atau tanya dengan cara tak beradap. Confront balik, kita ada maruah.. Ini pernah jadi dengan saya.. Ituhari, saya ada appointment sepatutnya datang pagi jam 8 nak minum air gula. Tapi sebab malamnya tiba2 Suami ada on call, so balik paginya sudah lambat, saya call kk tak jawab, 2 kali call lagi busy, just nak bagitau boleh ke lambat sikit datang sebab suami sampai mungkin jam 9 lebih.. Tapi tak apalah saya positive thinking pigi ke private clinic minum gula dan ambil darah. Dah selesai Siang tu saya call kk berkali2 baru ada 1 misi jawab, saya nak bagitau results akan keluar 2-3 hari jadi nak minta tarikh appointment baru. Tiba2 saja misi itu bebel marahkan saya kalau nak check private pigi private saja, kalu nak Govt, check Govt saja, awak faham tak? Tak boleh terima results kat luar, awak kena datang minum air gula test darah dan jumpa doktor kat kk juga faham tak? Nanti saya call awak bagi tarikh lain, mandai2 ja.. Misi tuh bebel panjang sebelum sempat saya nak explain, dia tutup Telefon.. Saya punya ngamuk.. Dari clinic private terus ke kk, saya datang ke kaunter itu ada 4 misi, time tu ramai orang.. Saya confront disitu "Excuse me, saya nak tanya siapa misi yang bentak2 dengan saya dalam Telefon ya? Boleh saya nak slowtalk dengan dia??".. Time itulah misi2 disitu cuba tenangkan saya, tak bagitahu pun siapa misi yang biadap tuh. Cuma saya pesan berlajar manners dulu walau busy macam manapun kami semua bukan tunggul tapi manusia.. Itujam juga lah saya dapat tarikh appointment.. 😁😁

3y trước

Wah bagus kalau dapat kk yang baik2 belaka.. Ibu2 pun senang hati datang kesana..

semua pun macam tu sis. nak jadi ibu kena banyak bersabar. saya kalau appoiment klinik JARANG BALIK AWAL. datang 7:50 pagi balik 11:00 atau 12 PM. belum lagi yang berulang pergi sebab BSP. belum lagi yang saya siap cuti (walau kerja saya ni susah sangat cuti) tapi bila dah cuti APPOIMENT SAYA TAK JADI SEBAB NURSE SEKALI KAN HARI LAIN. saya bersabar dan bersabar sebab tahu dan sedar diri pergi klinik kerajaan. dan saya sedar saya sendiri masalah, sebab check darah tinggi pun selalu tinggi sampai 3-4 kali ambil dan kena baring. sis belum rasa macam saya lagi, pulaknya elok2 appoiment teratur tapi akibat nurse tersalah tengok berat dari 101KG naik ke 105KG naik mendadak kena minum air gula dan jumpa doktor cepat. walaupun sebenarnya berat saya tak naik mendadak. sampai seminggu appoiment 3 kali ke klinik, BSP ahad masa cuti. kena puasa dan tunggu berjam. tapi sabar je. kalau awak kat tempat misi tu, dan patient luahkan macam ni, MESTI AWAK PUN SAKIT HATI. jadilah manusia yang boleh bertolak ansur dan penyabar :)

3y trước

Betul tu, belum kena buat bsp n bp seminggu sekali lg tu... Sy sampai beli mesin bsp n bp sdri sbb x nak ulang alik ke kk... Nurse tu pikir bayi dalam kandungan bkn saja2 nak marah... Musim2 covid ni, bkn suka2 hati boleh redah masuk kk... Mmg kena buat appointment dan ikut turn... Sy lps 2,3 minggu booking baru dpt turn... Nurse bkn saja2 nak reject patient...

mmg kena pagi sb nk bukak buku pink byk proses, ambik history, darah, urin, nurse assessment dan doktor assessment.masa sy bukak dulu appt 8.30 pg, habis 2 ptg .. lama sgt.. sekali dgn test hiv utk husband sb kt kkkl wajib test hiv utk suami isteri. so tgu husband buat test lagi.. next2 appt dh kurang la ms menunggu. klinik ada kpi, buku pink kena bukak before 14wk sb time tu dr blh check klu ada masalah dgn kandungan cth gdm/high bp etc. jd dr blh start rawatan awl dgn segera. sy obes, so dr suruh minum air gula cpt utk detect ada gdm ke x. seminggu tu berkali jugakla ulang laik kkia 😅 belum kira klu kena bt bsp lagi. sehari 4x .. jd sabar jelah ye. mmg gitu dah caranya.

3y trước

sy mmg beli sndri glucometer. sy cuma advise utk sis yg post luahan hati ni. what to expect bila checkup pregnancy di kk. 😊

Mmg klau nak buat buku pink kene buat appointment dulu . Biasanya nurse akan letak waktu pagi . Just in case nak jumpa doktor sbb doktor ada waktu pagi. So semua urusan smua waktu pagi. Unless nurse sendiri yg tentukan waktu. One more thing.. mmg itu time menunggu pon dr jam 8-11 normal . Sbb kk ramai lg pesakit lain bukan hanya utk ibu mengandung je. Kalau taknak tggu jadi macam my mil masa pregnant my mill mmg akan pegi private sbb tak larat nak tggu lama2. And waktu malam pon boleh cek. Tp duit la kena sedia lebih. Jgn marah ye sis. Masa pregnant ni bykkan bersabar.. semoga dipermudahkan urusan 🙂

3y trước

sy rasa 8-11pg tu cepat je.. sy pernah 7.30pg kul2. 30ptg baru balik.. sampai sangkut urine xmkn x minum..😂😂

saya dri 7mggu dh kena mula buka buku..sbb sejarah anak yg lps GDM..pastu dri jam 9pg selalu jam 12 tgh bru blk..sbb skrg dr pesakit luar yg cek kita..xmcm dulu dh..bygkan campor sekali pesakit warga emas..mmg saya dh kata klu mengandung kekuatan mental fizikal kena kuat..saya pon alah mcm org lain jugak..sblm klinik tu mesti minum air kosong yg byk sbb xmau sangkut urine dgn protien bagai..first buka tu seminggu dh kena ulang hari² cek BP..Saya dh 40thn sis..😁berisiko sis..dri mula ulang klinik 2 mggu sekali..apapun ibu hamil mmg kuat..semua utk kita dan baby..yer😁 skrg sya dh 31weeks dh..

aiii petang baru nak datang sis. nak check apa petang2 😂 dah melantak makan tengahari, bacaan gula tak boleh nak ambil, bacaan darah tak boleh nak buat sebab tak puasa. ada sebab kenapa misi suruh datang pagi, kena puasa untuk ambil bacaan darah n gula. Then buat buku masa dah 15 minggu, tak risau kesihatan diri n baby ker? takut kalau baby duk luar rahim kesihatan ibu jugak yg terjejas. Macam2 boleh jadi lagi teruk kalau lambat check up. Dah nak jadi ibu biarlah lebih matang dan berilmu. Tak puas hati terus bertanya kenapa misi buat mcm tu.

dh terang2 mmg salah awk pun, bila misi mrah awk mrah balik, mmg ptut pun awk kna mrah sis 😅, xcol kk dlu ke tnya nk bt buku pink pg ke ptg, ptg tu slalu org g sbb ad scan or checkup lain2 je sis oi, bukak buku pagi2.. setakat sy duk ulang pg checkup ni xpnh lg la nmpak misi sembang2 kosong tnpa jlankan tugas, standard la sambil duk bt keja mulut jalan ,abih xkan nk bisu je.. slalu misi kt kkia la paling nk cpt bt keja sbb org rmai , then doc xmau tggu lma2 pun.. sis nk cpt checkup kt klinik swasta le, tp kna ad duit byak la

mmg prosedur nk buka buku pink dr dulu lg mmg kne dtg awal pagi sbb dorg nk cek darah bagai..sbb darah ade waktu kne anta ke lab sblm kol 10-11 pagi cmtu..pstu kne cek hiv skali dgn asben so dorg wat skali jln trus..next time kalo tk sure bole call kk dulu atau tny kt kaunter sblm konfem nk dtg..pstu kalo buka buku pink lewat awk kne ade sbb yg munasabah..mcm sy buka buku ms 14 mgu alasannye sy mmg mabok teruk smpi admitted spital dan mmg tkleh nk mkn ape2 so mmg lemah bdn..ckp elok2 dgn nurse..smg dipermudhkn urusan sis ye..

3y trước

ye sis... sy mse 10w dh bt.. n mse mnum i gula 1st mntah lps abis sglas.. 2nd sy mnth2 lg pg tu sbb gstrik kuat... sy call kk kata xblh mnum lg.. 3rd bru blh sbb alhan dh kurg mse tu.. misi ok je.. dia pn fhm...

Saya 1st baby, saya kol klinik dulu tanya apa yg saya patut buat.. Memang blur habis. Rajin2 tanya dgn pengalaman jugak.. Alhamdulillah, d permudahkn urusan. Kadang2 kesian dgn nurse, nk minum pun x sempat pagi tu. Otak dorang ligat brfikir nk tulis rekod kita dlm buku. Sebelah ptg, la masa mereka terapi diri dari tekanan dgn mcm2 masalah patient. Iyer la setiap ibu ada problem masing2 kan. Kita ni jumpa mereka sebulan sekali jer. Itu pun kalau xda masalah..Sis kena brsangka baik tau.. Anyway,semoga d permudahkan urusan

memg biasanya bukak buku pink disarankan dtg pg.. sebab kita byk benda nak buat check up n ambil darah n air kencing kita nak kena hantar lab so nak tunggu result lg.. semua tu mkn masa.. p klinik pun standard je p pagi balik tghari sis even bkan check up preggy kita kena sedia maklum klinik kerajaan sentiasa ramai orang.. sy biasa dtg kul7. 30pg balik 2 petang sis😅😅.. n memg 15weeks dh lewat sy 15weeks dh 2 kali check up.. tempoh ideal buka buku pink 6-12weeks..semoga sis kuat n sabar ye utk next2 check up