1bulan 25hari

Perlu ke bagi baby pacifier? Kalau boleh mmg taknak bagi tapi baby jenis yg suka mengempeng, dah kenyang pun nak hisap juga kdg sampai termuntah sbb terlalu kenyang(dah sendawakan), dia kuat menyusu/ngempeng bila siang je. Malam xde, tidur lena sampai saya yg kena kejut dia utk menyusu. Now dah pandai nak hisap jari wlpn baru lepas menyusu dulu xde pun nak hisap² jari ni #firstmom #firstbaby #pleasehelp

3 Các câu trả lời

bg sy better bg pacifier tp untuk dia tdo saja..lepas tido terus cabut.. sbb anak sulung sy hisap jari masa newborn,umur 3tahun masih isap jari lagi..agak susah nak hilang habit tu..kalau pacifier mudah bg sy utk stop bila dah besar..

Hisap jari tu suatu kemahiran awal yg bagus bagi bayi. Ia perbuatan untuk menenangkan dirinya. Biarkan dia hisap jari. Pacifier bukan keperluan. Ia pilihan bagi ibu bapa yg nak tenangkan anaknya.

kena faham pacifier ni utk tenangkan anak.. sekali sekala bagi takpe.. pilihan di tgn ibu.. kalau baby dah pandai tenangkan diri.. issokay taknak bg pacifier :) hope this helps