8 bulan gigi baru nk tumbuh menu solid food boleh makan apa jer?

Org lain dh start mkn yg kasar solid food anak i masih mkn solid food yg blend halus sbb takut dia tercekik. Ada ke org bgi anak mkn yg food yg kasar mcm pancake atau nasi berlauk yg xblend halus dah untuk yg gigi baru nk tumbuh .Sila share menu #pleasehelp

1 Trả lời

Relax mommy, bertenang 😊 Pertama sekali, jangan ada perbandingan. Setiap baby tak sama😊 Kedua: walaupun baby belum tumbuh gigi atau baru nak tumbuh gigi, gusi baby sebenarnya kuat. Mereka boleh mengunyah makanan mengikut tekstur yang sesuai. Ketiga: Kita as a parent kena belajar dan ambil tahu perbezaan gagging dan choking. Gagging ni tindak balas yang normal bila anak mencuba suatu tekstur makanan yang baru. Anak saya umur 12 bulan baru tumbuh gigi yang pertama. Tapi tidak bermaksud anak saya makan tekstur yang halus sebelum tumbuh gigi tu. Sebelum 12 bulan, anak saya dah boleh makan pelbagai tekstur (semi-mashed, mashed, small cut, etc) Banyak sebenarnya menu untuk baby. Antaranya: - Pancake (sweet or savory) - Homemade nugget - Homemade cookies - Steamed vege - Pasta Saya sarankan awak follow FB: happybabyfoodmalaysia. Percayalah ia sangat membantu untuk kita mendalami ilmu pemakanan baby. Ada banyak info dan resepi yang sangat bermanfaat untuk awak👍 All the best mommy 🌹

8mo trước

Thank you so much nye . Hari ni dh try bt pancake bgi dia mkn . Yg penting boleh makan je ☺️