Susu Formula , Ada yang boleh jawapkan tak . Saya sangat memerlukan jawapkan yang sangat tepat ..

Ohiya , baby saya baby boy , 29hb Ni baru Nak masuk 2 Bulan dah . Baby Saya sangat kuat menyusu , sebelum Ni Saya kasi 2oz saja dan gap kan 2 jam kasi susu tapi kadang tak puas , Bila dah habis , terus nangis , jadi Saya ingat Nak tambah 3oz , boleh kah ?

5 Các câu trả lời

Saya ada baby girl 6 minggu. Masa baby admitted di hospital untuk jaundis umur 2 minggu, hospital recommend bagi susu pada baby ikut keperluan. Masa tu baby dah pun consume 3oz (pada belah malam), 2oz (pada belah siang). Sekarang baby sy mmg consume 3oz , kadang lebih. Jadi baby boy puan yg mmg secara fitrahnya kuat menyusu, mungkin dah ready dan demand lebih dari 2oz. Mummy cuma perlu tahu utk body language baby , dan adjust sepatutnya. Bayi yg kenyang selalunya takkan menangis lepas feeding. Ratio bancuhan formula pula, 1 oz = 1 scoop suku. Cara nya : 1. Masukkan air suam dalam botol (tak perlu guna air panas, tujuan untuk larut kan serbuk formula sahaja). 2. Tengok level air dalam botol pada paras mata. Sebabnya kalau tengok air dlm botol dari atas (dan botol atas meja), mungkin bacaan tak tepat 3. Masukkan formula ikut OZ air 4. Swirl kan air dalam botol bancuh (jangan goncang air untuk elakkan terjadinya bubble/ buih angin dalam air yg bole menyumbang pada baby jadi kolik/kembung) 5. Titikkan susu pada belakang tangan mummy untuk konfirmkn suhu susu sebelum bagi pada baby. Jgn bagi susu panas pada baby, suam pun sikit je. Takperlu samakan level suam susu utk baby sama dgn suam air utk dewasa. Ada masa lapang, mummy lebihkan byk research di internet atau discuss pasal motherhood journey/tips dgn org2 yg ada experience yg sama ya. Boleh juga paed / dr semasa appt baby . Keep going, mummy 💪🏼 you are doing a good job!

Assalamualaikum , saya Nak Tanya , kalau botol susu Avent yang Ni , kalau untuk 3 scoop susu formula , berapa sukatan air panas dan berapa sukatan air suam ya , Ada bilang , 3oz air panas 3oz air suam . Jugak ada bilang , 1oz air panas dan 2oz air suam . Macam mana tu ya ? Pastu ada bilang 90ml , tapi dalam sukatan botol susu Avent Ni , tak ada 90ml nya , ada 80ml saja , Saya keliru , ada dua Jenis sukatan dia , ada dari Oz/ml . So apa pendapat ibu ibu ya ? Ohiya , baby saya baby boy , 29hb Ni baru Nak masuk 2 Bulan dah . Baby Saya sangat kuat menyusu , sebelum Ni Saya kasi 2oz saja dan gap kan 2 jam kasi susu tapi kadang tak puas , Bila dah habis , terus nangis , jadi Saya ingat Nak tambah 3oz , boleh kah ?

6mo trước

1oz = 30ml. Setiap 1oz @ 30ml bersamaan 1 scoop susu. Kalau dah guna air suam tak perlu top up lg dgn air panas sis. Melainkan kalau air panas, baru top up dgn air masak biasa.

Blh je sis. Baby sy baru 1 bulan lebih skit. Kdng bg 3 oz dia abes kdng 2 oz pun dia da ckup. Kdng saja nk bg dia tdr sy buat 1 oz je lps tu dia tdr. Ok je as long bby dpt minum yg ckup rasanya xda masalah

6mo trước

Sama lahh baby saya pun 2oz-3oz pastu kalau nak tidurkan dia mmg prepare backup 1oz 🙂

baby sy mcm tu jugak sis , baby boy mmg kuat minum susu . kadang boleh mnum smpi 4oz😂 kadang 3oz , kalau sy bancuh 2oz nnt msti dia nk mnum lagi . baby sy baru sebulan lebih😅

Boleh sis. Anak sy sebulan lebih dah 3oz. Kalau dia tidur lebih 3 jam biasanya dia akan minum 4oz.