Sangkut GDM

nurse call saya ckp saya ada GDM. nak tanya selalunya appointment 2 minggu sebulan tu sbb GDM buat apa je ya? lama tak?

6 Các câu trả lời

ikut tempat awk jugak .. mcm sy dr bgi cek gula sndiri kat rmh .. sis beli alat cek gula kat shopee bnyk yg murah .. sy punya brand sinocare glucose .. murah je yg tu .. nnti cek dkt rmh tulis dlm buku pink tu .. nnti dr atau nurse akan ajar .. .. dh selesai dorang akan bgi tarikh utk tengok result yg awk buat tu .. tu kalau klinik tmpt sy la .. ada org nurse suruh masuk dlm ws je

2mo trước

makan suku paruh awk .. tengok dekat tiktok makanan gdm diet control.. kalau sy nasi tu 2senduk je lauk sy tak ambil kuah .. sayur and ayam goreng satu ketul .. makn kerap tpi kuantiti tu sparuh je hehe .. pagi mkn biskut ..

check bsp untuk tgk bacaan gula terkawal atau tak... kalau terkawal tak dela kena tambah dos atau cucuk insulin. terkawal ni, range dia ada tulis dalam buku pink. cth awal pg aebelum mkn mesti bawah 5.3... lepas 2 jam makan mesti bawah 7 kot. kalau lebih nnt kena tambah dos ubat kencing manis.

sy mnum awal2 terus sangkut gdm.tiap 2minggu kne pergi checkup kk. buat test bsp(cucuk kt jari tu je) 4x sehari. pkul 8am,10am nurse bagi buat sendri kat rumah.tunjuk gmbar kt wasap pkul 2pm,8pm kena pergi kk yg buat. tp bila tgok bcaan sy ok just sebulan sekali je buat bsp

2mo trước

xlama pun awk..sy dtg terus nurse panggil cucuk jari je.pastu selesai.sy amik waktu ganti rehat sejam je. oerjalanan ke kk je dh stgh jam

pregnant anak sulung saya boleh check sendiri dirumah. anak kedua ni kena g kk utk check. check bsp cucuk jari amik darah 4 kali, 8 am 10 am 2 pm 8 pm. make sure jaga makan je time nak check bsp tu. jgn amik gula langsung. insyaAllah bacaan takkan lebih dari had.

Checkup macam biasa just ada tambahan review BSP. Tak lama pun

2mo trước

Yup. Checkup routine yang sama.

kene cek bsp je le