Scan

normal ke kalau ikut tarikh period sy kandungan da masuk 8w..tapi bila scan doc ckp br 5w+.. ada ibu2 pernah alami macam ni jgk ke?

Scan
27 Các câu trả lời

Sy rse tu normal sbb sy pn cmtu jgk. Period sis xregular ke? Cm sy period xregular..mse 1st sy scan kt klinik swasta utk cnfirmkn pregnant tu klo ikutkan date priod yg last,sy dh 22w 3d dh skg n due date will be on 17/12. Mse sy wt buku pink tu kt KK plak,nurse bg due date sy 19/12..mse tu sy xscan lg kt KK. Ble dh scan smpai 3 kali trmsuk kt hosp mse sy ad checkup doc cnfirm kn btul2 yg kndungan sy skg br 20w 6d and due date plak will be on 30/12. So,jgn rsau klo usia kndungan tu brubah2 sbb doc ckp klo priod xregular biasenye doc akn scan n detect usia kndungan based on size bby dlm kndungan not based from our last month period. Klo period regular pn kdg2 doc akn wt prkara yg sama based on situation n laen2 fktor lg.

5y trước

inshaAlah aminnn mudah2an..terima kasih ya 🙏🙏

Sy mula tak tau diri pregnant ,sbb jenis haid yg regular.Disebabkn bdn sy sakit2 dan sy perasan haid sy lama dh x dtg...sy pi private klinik, scan nk sah kan klu2 sy pregnant.Bila jumpa doctor , doctor tny bila last haid sy, time tu sy bgtu doctor last haid sy bln 4 dan bln 5 sy ada 2 hari ada spotting ..so, doctor tu ckp dia nk ambik 2 tarikh , sm ada bln 4 tu atau bln 5. Kemudian dia scan , dia tgok ukuran saiz baby ,pjg apa semua...baru dia btl2 pasti yg baby dlm perut Saya masa tu dh 13 week...so tarikh haid bln 4 tu mmg btol, dan dia Kira due sy dlm bln January 2020.Biasa klu scan kat klinik private mmg doctor akan tau berapa minggu usia kandungan Kita, sbb siap dia ukur besar dan pjg janin dlm kndgan kita.

5y trước

Kena tgu 2week lagi lh , sbb janin 1st trimester mmg janin cpt tbentuk dari minggu ke minggu.Lebih baik check klinik swasta ,scan dorang lbh jelas sng doc ukur saiz janin..dan dia akan tau brp week kandungan kita.

Sy..1st dpt tahu sediyh sbb doc kata lg 2w dtg buat scan takut xjd.masa tu patut 7w tp scan baby 5w.tp sy x g pun sbb xde pe2 tanda keguguran.jd bila 11w sy g kkia buat buku pink.scan kat situ ngam pulak date nya.alhamdulillah baby sihat.sy mkn folic asid sbelum appointment kkia lpas tu mkn lah syur2 buah2 mknan yg bkhasiat jgk.in sha Allah baik je baby dear.pe2 pun tc ambik.mknan bkhasiat ye dear

5y trước

inshaAllah moga Allah permudahkan..aminnn tc

Ye pernah, last2 dktr ikut usia kandungan dlm scan.memula scan baru 8wk pdhl ikut kiraan period dh 12week, then dctr suruh dtg dua minggu lg utk scan alhamdulillah dh jd 10weeks and everything is fine. EDD pun ikut usia kandungan dlm scan

5y trước

owh ok..hopefully kandungan ni tunjuk pkembangan yg baik.. sy rs bdebar selalu pk kandungan ok ke sbb xde alahan teruk..kdg2 sy lupa sy mengandung sbb active sgt..

Normal. Sbb kita tak tahu bila masa kejadian sebenar baby kan. Sy pun ikut buku pink due date hujung bulan 12, 2019. Ikut scan januari 2020. Insya"ALLAH. Rasanya baik ikut scan sbb scan dia ukur berat n saiz baby kan

5y trước

Insya"ALLAH.. Sama juga utk puan. Insya"ALLAH muga semuanya ALLAH mudahkan buat kita.. Insya"ALLAH

Saya mula2 dulu pun mcm tu.. Doc kata baby kecik 2 minggu tapi alhamdulillah perkembangan bulan2 ok.. Last scan 37 minggu 2.7kg, harini dah 39 minggu 4 hari tgh menunggu baby keluar ja ni 😁

Saya pun lewat seminggu. Dekat buku pink due saya 21/01/21. Tapi due dekat scan 26/01/21 😂😂😂😂😂 harap² awal lah baby ni keluar.. anak pertama saya.. tak sabar nak jumpa.

Sama. Kalau ikot tarikh last period patotnya EDD lagi awal. Last2 doc konpemkan EDD ikot scan (based on saiz baby).. In Shaa Allah next month lahirlah anak pertama saya ☺

5y trước

Amin. Terima kasih juga. 😊

mcm sy jgak sis , check swasta bln 3, check kk smpai 2 kli confuse edd .. last2 doc suh scan 1October plak utk last confirmation edd .. hehe , ank first jgak ni

Mcm sy pulak ikut tarikh period sy dgn scan lari 2minggu. Baby lebih besar katanya 😂 esok dh nk admit ward. Doakan sy dan baby ye semua