Saya baru masuk 37 weeks hari ni

Normal ke kalau dari petang tadi saya asyik rasa nak membuang?kerap buang angin dan terasa nak buang air besar. Dah 2 kali buang air besar. Baby pun kerap mengeras,adakah itu tanda tanda nak bersalin??

1 Trả lời

betul sis. lain org lain tnda. ade stengah org tk meras pun tnda2 tiba2 nk bersalin. Apa yg sis perlu buat, 1. pantau pergerakan baby. kalau kurang aktif, terus ke pac 2. pantau kekerapan mengeras. kalau 30min sesekali tu tkpe lagi. kalau dh 20-15min sesekali tu jngan tunggu2 dh. terus ke pac. sis boleh guna tracker contraction dlm apps ni jugak. sgt membantu. Sy pun guna untuk bersalin tahun lepas. 3. pantau tanda lain. contohnya mucus plug (lendir @ lendir + darah) tektur mucus plug ni bertali n warna mcm jernih2 gitu. kadang2 dia ada coklat2 atau darah2 sikit. tpi tk bnyak. Tanda air ketuban; kalau ade leaking, terus ke pac. kalau pecah, tengok pulak wrna jernih atau hijau2. kalau hijau2 terus ke pac. tu tanda baby dh berak. tk boleh tunggu lama. baby boleh lemas. itu saja. apa2 pun sy doakan sis dipermudahkan urusan.