28 minggu perut kecik

Normal ke kalau 28 weeks perut kecik? Saya pergi check up dekat kk 2 orang nurse ukur perut saya cakap kecik tapi bila refer dr cakap normal je pastu nurse tak percaya sebab ada kes dr cakap normal bila bersalin anak kecik. Setiap kali check up mesti nurse cakap benda sama. Risau jugak saya #bantusharing #firstmom

18 Các câu trả lời

saya cadangkan awak pergi check klinik swasta kalau berkemampuan. maaf tauu bukan nak buat awak risau, ni saya cerita dari pengalaman saya laa. nurse ukur perut saya kecik lari dari weeks sebenar. bila jumpa doktor, doktor scan ukur baby normal ikut weeks. pastu saya tak sedap hati saya gi klinik swasta, lari jauh sangat dari graft beza dalam 4-5weeks. pastu bila checkup kk semua normal ja. kebetulan masa saya 36w perut mengeras, gi hospital doktor pakar scan berat baby 1.9kg je, air ketumban tinggal 1. alhamdulillah dapat gi hospital segera. kene cucuk dexa sebab takut bersalin awal. saya kene induce genap 37w. baby keluar berat 2.3kg. tapi jangan risau, baby kecik tak bermaksud tak sihat, mungkin baby tak dapat nutrisi yang ibu makan. bila baby da keluar, kita nak jaga dia kat luar, lebih senang. itu apa yang doktor saya cakap. cuba sis scan dekat klinik swasta, insyaa Allah keputusannya baik baik saje.

Saya 8bulan mengandung sekarang ni, perut kecik je sampai orang ingat baru 4/5 bulan mengandung. Tapi scan size baby ikut week dia dan ok saja. Saiz perut takde masalah yang penting baby bila scan dalam perut cukup sifat, berat cukup dan perkembangan dia baik. Saya pernah juga nurse nak ukur perut sampai cakap “eh mana perut awak ni tak nampak pun” padahal time tu pregnant nak masuk 6bulan haha.

iye betul mcm sy pregnant thun leaps mcm Tu lah.. stiap kli check up klinik,mesti ckp benda Sama. baby kecik.. pstu dia refer kt doc.. doc ckp ok je sbb ibu dia pun kecik.. smpai naik bosan muka doc jumpa sy,tpi alhamdulillah selamat bersalin ,baby berat 2.8kg

saya anak pertama sampai kedua pregnant memng perut kecik tapi bila bersalin berat normal 2.52kg . sebab saya memng kecik berat sblum pregnant 38 kg je . sy pun tu ari doc kata perut kecik tapi bila scan ukuran okay . scan swasta pun doc x ckp pape okay je

1y trước

@ssana puan tambahkan makanan berkhasiat tau, baby perlukan nutrisi yg cukup utk membesar. part kita boleh kawal kita kawal, if ada masalah kesihatan lain yg sebabkan baby takleh terima nutrisi cukup tu hal lain la plk

If doc kata normal tu ignore je nurse tu cakap. Takpun kalau awak nak makesure pergi check swasta. Saya masa 7bulan baru start nak membesar perut. Nak kata saya kecik mungkin ye lah. Tapi xde lah kecik mana pun tinggi 157cm berat asal 52kg je.

awk sme mcm sy. sy pn skrg 28mggu perut kcik tp sy tk kesa asal baby pnye berat ikut perkembangan sy da bersyukur. sy pn alami mcm awk org ckp2 psl perut kecik la apa tp sy tk ambil peduli sbb sy enjoy dgn pregnancy sy😊

Saya skrg 39 minggu menanti hari pun perut kecik je mcm 7 bulan sis. Tapi baby saya alhamdulillah sihat 3.4kg. Tak perlu risau dengan besar perut asalkan baby kita tumbesaran dia seimbang dgn minggu dia.

sy tak Kesah perut kecik besar . yg 30w pun perut kecik je . tp kecik kecik pun nk meraung pinggang ngilu bila jalan . nk bgun pun susah . yang penting , bby besar ikot weeks . berat okay .

sy pon macam tu sis, tapi lepas pada tu mmg terus besar nampak perut. obvious sgt dah saratnya.. asalkan perkembangan baby normal chill je ye sis

I punya suggestion, you pergi clinic private. Tapi clinic pakar tau. Make sure dr yang check tu o&g. Untuk dapatkan second opinion la