RETROVERTED UTERUS

Hi, nk tnya. I pergi scan smlm utk sahkan kehamilan. Mula2 scan x nmpk, maybe sbb baru lg 4w4d. Lpstu dktr suruh keluar minum air dulu bg pundi kencing penuh. Lps 15 min dktr pgl lg skali utk scan, cari punya cari baru jumpa kantong. Dktr kata susah nk jumpa sbb rahim sy kebelakang/retrovert dan dktr bgthu susah nk nampak klau rahim jenis ni, biasa 6 bulan baru akan nmpk perut. Dktr suruh repeat scan nnt 9w. Tp xde tnya pulak ada apa2 effect tak time ngandung. Blh mummies yg ada mslh sama share pglmn atau nasihat utk sy ?

2 Các câu trả lời

Sy pun sama, takda efek sgt pun retroverted uterus. Cuma time first trimester kalau nak scan (abdominal) tu mcm susah sikit la nak nampak doktor cakap. I during first trimester mmg scan kot bawah je. Masuk second trimester baru start scan abdominal. Plus baby bump pun kemungkinan akan lmbat sikit nmpak Lagi2 Kalau ni first baby. Masalah lain takde pun. Sbb mcm very common pun ada uterus mcm ni.

Hi, saya pun jenis retroverted uterus. Takkan ada masalah atau effect masa mengandung pun, ni mcm tgn kidal dgn tak lah. Common juga sebenarnya. Cuma utk first trimester payah sikit nk nmpk klu scan dr atas, selalunya kena TVS.