Saya baru dpt tau prgnnt 4mnggu 3 hari..sblm ni prnh gugur..blh ajar tk cara nk jaga awal kndungan..

12 Các câu trả lời

jangan buat ni jika ada sejarah gugur.. -Jangan lasak..banyakkan berehat(Byk baring n dduk je sis).. -Jangan stress.. -Jangan buat kerja berat -Makan folic acid stiap hari jgn skip -Jangan bersama dgn suami..kandungan da 5 - 7bulan baru boleh.. -Jangan naik kereta trlalu laju..trhentak nanti.. -Jangan trlalu byk brjalan dan bdiri lama... -No caffein ✖ -Jaga makan.. ambil byk buahan2 & sayuran..minum susu kambing/lembu.. minum air masak bnyak 1.5L/2L sehari.. -Jangan ambil ubat tanpa pengawasan doktor.. -Banyakkan membaca ilmu pnjagaan mengandung -Amalkan zikir..istighfar..bcaan quran..solat2 sunat..utk dekatkan diri dgnNYA.. DIA berkuasa n menjaga kandungan kita spenuhnya... Tawakkal.. InShaaAllah tiada yg mudharat... 🤲🏽

1. jgn angkat berat 2. jgn bagi badan thentak (jatuh/dipukul/ thentak semasa dlm kreta akibat tlanggar bendul) 3. doktor prnh pesan supaya elakkan dulu dr bersama d awal kehamilan sbb janin masih kecil (3 bulan adalah tempoh sensitif) 4. menjaga pemakanan dan minuman dgn baik (elak pedas, elak minuman bergas, jgn mrokok, jgn minum minuman beralkohol) 5. jgn guna minyak panas d perut / apa² yg panas (kerana kandungan masih kecil. bimbang jika kandungan yg akan terasa bahang panasnya) 6. elak mengambil ubat²an 7. amalkan pengambilan asid folic (boleh beli d farmasi sblum buka buku)

mcm saya 2 kali miscarriage sblm ni. 3bulan pertama tu doctor bg duphaston n cucuk ubat untuk kuatkan Rahim. n selama 3 bulan pertama tu saya bedrest ja. xbuat apa2 krja lansung. pastu saya still bedrest sampai sekarang. dh nak masuk 7bulan. duphaston pun still makan tapi dose dh kurang dari sblm ni. ikot advice doctor sis

if ada sejarah keguguran, awak boleh direct checkup dkt klinik. dan tak slh sy boleh buka buku pink awal. cuba call kk terdekat dgn awak utk tnyakan. makan asid folid. jika berlaku spotting /bleeding walaupon setitis terus ke hospital atau klinik.

2y trước

boleh bagitau kata awak test guna upt positif. tapi boleh je call kk tanya detail perlu buat scan swasta atau tak.

Saya dlu 3kli gugur.. Pregnant kali ke 4 sya cpt buat buku mmg sgt bgus buat awal. Dri segi pemakanan jgn mkn bnda pedas², minuman bergas / Kaffien, jgn berjalan jauh, naik moto. Mmg kna jga sgt sbb rahim kita xsama mcm org lain. Jadi mmg kena manja skit

kalau sy dulu, doc suruh bedrest sbb takut risiko gugur jugak. bagi 1st trim berlalu dgn tenang dulu, baru start lasak bila 2nd trim tp sebenarnya masa 10w, husband sy kena denggi. masa tu redha je jd apa2 kat baby lam perut sbb memg lasak sgt time tu

saya pun sebelum ni pernah miscarriage,second pregnancy alhamdulillah okay. jangan fikir yg negative, jangan angkat berat,jgn bt kerja berat atau kerja yg melibatkan bahan cucian kimia

banyakkan bedrest dan kurangkan bergerak terlalu aktif dan lasak..sy pn pernah keguguran..kehamilan kedua sy try banyakkan bedrest dan tak lasak sangat..apa yg penting jauhkan stress

Kena banyak bedrest…jangan buat kerja berat kalau boleh awal mengandung ni rest sja..jangan makan makanan yang tajam..Avoid caffein

sama dgn sy sblm ne...bnykkn rehat dulu...ambi supplement folic acid/obimin jika belum buka buku pink...skrg 37w dah..