Demam masa trimester 1

Hi nk tanya, penah tak korang demam masa trimester 1 pastu mkn ubat demam dan antibiotik? Tak harmful ke kt baby? Nk mkn tpi takot, tpi bdn xsehat. Doktor ad bg ubat mual jugak.

11 Các câu trả lời

Macam saya dulu demam time kena covid .. mmg mula mmg tkot nk makan ubat siap tnya dokter boleh ke saya mkn ubat ni tk bhyaa ke ? Dokter siap gelak knpa awak nk tkot saya bkn bg racun 😄 sbb saya kalau dmm jarang ambil ubat saya akan tido jee sentiasa .. tp tngh preg kena covid lak tk larat .. dokter siap ckp saya akn kasi ubat mmg khas untuk preg .. saya thu kerja saya saya thu awak da lamaa menantikn setelah 2 kli gugur dalam sethun kn .. percyaa saya dia bg ubat dmm yg low punya ngn dia minta minum air kembng semngkuk (katanya air kmbng semngkuk boleh sejukkn bdn) .. start tu saya balik saya minum esok okk sikit bdn dari lesu tk bermayaa ..#apa2 berkaitan apaa kita rasa sakit bgthu dokter .. cm saya mulut jrang laa tk bertnya smpai saya da bersalin tetiba tekanan darah tinggi naik tetiba kt LB .. siap saya ckp lgi mungkin saya bngkak susu time tu juga saya susu anak dalm Lb bruu tekanan darah normal ..

Sy pun tgh alami skrg. Doktor ada bg ubat demam kanak2 yg syrup tue sbb sy alergi dgn panadol😂. Antibiotik takde..Alhamdulillah demam dah beransur pulih. Badan pun tak panas sgt. skrg ade selesema & batuk2 sikit. Cuma bykkan minum air dan awak boleh makan ubat demam tue. InshaAllah takde pape. Ubat mual tue kalau awak ade loya/muntah2 boleh makan sebiji sehari camtue.

Sy penah demam batuk masa 1st tmstr. Tapi paling teruk batuk, smpi bleeding jgk la.. info doc yg awk prgnt, dia akan bg ubat yg sesuai.. cuma sy xhbskn la ubat2 tu, sy mkn sekadar nk redakn demam n batuk.. da ok sikit sy bnykkn minum air, rehat betul2.. takut jgk nk mkn ubat bnyk2..

klo boleh elakkan minum ubat awal2 kehamilan takut janin tak kuat boleh gugur selagi awk blh tahan sakit awk tahan la jngn mnum ubat sbb kita xtau baby kat dlm boleh terima ke tak sbb saya sllu sakit tapi xminum ubat langsung cukupkan rehat je

11mo trước

bila awak sakit dan tak dirawat. itu yg lebih memudaratkan kandungan awak. sy setuju dgn mommy yg reply ni. nak jadi ibu ni banyakkan membaca sis @ai in. pastikan awak membaca dari cabang yg betul. ramai je doctor share ilmu dkt mommy mcm kita

if doctor yg bagi. dan doctor tahu yg awak pregnant then boleh makan. doctor akan bg ubat bersesuaian dgn ibu hamil. melainkan awak xinform doctor yg awak hamil takut doctor bg ubat dose tinggi

Paracetamol is safe for pregnant women. To be sure, check doctor. Diorang lebih tahu. Sy siap kena inject sbb influenza 🫠

makan sebab nanti tak baik demam bahaya dekat baby dalam perut kalau suhu tinggi. antibiotik kena habiskan.

Pernah. Saya pergi klinik then doctor yang prescribed. Awak ada bagitahu tak yang awak pregnant?

klau sy .. sy akan pergi klinik, tye doctor ubat ape yg ssuai utk wanita pregnant ..

Sy camtu jgk.. Alhamdulillah doc bg ubat ikut kesesuaian bdn kita...doc taw kje dia