Sakit pinggang awal trimester

Hi nk tanya, normal x klu sakit pinggang time 4w6d. Sy dh 4x kguguran sblm ni. Ada x y ada sjrh kguguran tp bjya mlahirkan? Blh kongsi tips?

7 Các câu trả lời

before this sye gugur 2kali. now alhamdulillah, tgu hari nak beranak. ape yg sye buat masa mengandung mula2 dlu, mkn folic acid, beli dkt farmasi. 8w pegi scan dkt klinik swasta, 9w bukak buku pink. 1st trim sye x buat kerja rumah yg heavy. masak pon x, semua beli luar atau husband buat. byk kn berehat. no long distance travel, no driving, no sexual activities sampai msuk 15w, even doctor kata xde mslh utk sexual activities. jaga makan. elakkan mkn benda2 yg x sesuai dgn bdn. msuk 2trim bru berani driving and buat kerja rumah yg heavy sikit. tapi still lagi x angkat benda2 berat. mkn ubt doctor bgi je. no extra supplement yg beli kt luar yg x diiktiraf semua tu. 3rd trim pon sama. cuma sye krg kan buat activity sikit sbb mengah. now tgu hari nak bersalin. yg penting elakkan stress. and belajar control emotion even emotion org mengandung ni mcm roller coster.

Sy first keguguran msa 2015,,15minggu sbb janin xberkembang.lepas 6bulan sy pregnant lagi alhamdulillah skrg ank sy tu 6tahun..kali kedua gugur awal tahun ni,,5minggu cmtu, lepas tu 5bulan lepas tu pregnnt lagi ,skrg sda 22minggu 2hari🥰🥰 sis banyak2 rehat ya😊kaalu boleh sis bedrest sampai lah sis betul2 sihat dn kandungan pun ok

sy dh 2x keguguran. tp anak pun dh 2 org. jgn buat kja berat. jgn pegi long disrance travel. rilex2 je sampai 2nd trim. doctor pun pernah cakap kalau pernah miscarriage, jgn buat sexual intercourse dulu sampai rahim n baby kuat. yg penting, byk berdoa. byk cakap n baby k. semoga ada rezeki awak🥰

Bnykkn bedrest skit, jgn buat krje ape2 utk sementare ni. Doc suggest kn bedrest selme 2 minggu. Klau rse risau pde bby dlm perut tmbh lagi bedrest smpai sebulan. Cuti buat krje2 yg berat seeloknye tk pyh buat krje2 rumah. Elakkn keluar jln.

sy x3, sekarang preggy nak masuk 11w. Dr prescribed aspirin and duphaston. ramai yg berjaya dgn aspirin insha'Allah. Mohon doakan Kandugan saya membesar sihat sempurna 😭. sy doakan semoga dipermudahkan urusan zuriat Kita🤲🤲

2y trước

Aspirin tu utk cairkan darah, biar darah senang nak ke rahim. Duphaston tu utk kuatkan rahim. Kalau sy sblm mkn aspirin, darah memang pekat. Nak cek darah pun kena cucuk dua kali sbb darah pekat sangat susah nk keluar. Sy dpt dr doktor pakar o&g 30+ dah dlm bidang o&g. Aspirin memang byk doktor takut nk suggest, kalau google memang byk benda negatif yg keluar, tp doktor sy ckp stkt ni patient dia semua berjaya dapat anak sampai melahirkan 😃

Sya gugur 3kli berturut2.. 4w 5w 9w Sekarang dh ada anak 3 orang dan bakal lahir kan no4... InsyaAllah semoga ada rezeki utk sis. Byk kan rehat

Sy dulu sakit pinggang, tapi lepas try tido mengiring, jadi okay