Cara cuci baju baby

Nk tanya cmne nk cuci baju baby yee?? Memang kena pkai sabun detergen baby ke?? Klau pkai sabun debu xbleh ke ye?? N basuh pkai mesin bleh takk?? Sorry tanya sbb first mom...

19 Các câu trả lời

Saya sebelum bersalin dah prepare bakul baju kotor asing yg ada tulis LIGHT & DARK. Baju husband mmg ke DARK, baju baby semua LIGHT. Baju saya tgk keadaan, kalau takat baju duduk rumah & bra saya campur dgn baby. Baju kerja saya yg ada peluh2 & panties saya boh kt DARK. Basuh asing LIGHT & DARK tu. Light saya guna baby detergent termasuk lah baju saya haha. Since NB buat gitu sampai now anak dah nak setahun. Bukan apa kulit baby kan agak sensitive so kalau boleh nk elak naik rash ke apa. Setahun nanti baru saya slow2 guna sabun biasa. Tp kalau kulit baby ok je pakai sabun basuh biasa so boleh teruskan. Mcm anak saya jenis naik rash juga sometimes kalau panas ke or tiba2 so buat camni to reduce the risks

boleh guna sabun biasa kalau kulit baby bukan jenis sensitif. saya dari anak NB memang campur je basuh sekali dengan baju kami. tapi baju baby masuk dalam laundry bag supaya tak rosak. cloth diapers pun sama (baby fully BF). cuma cloth diapers & baju yg kena najis baby saya basuh tangan dulu sekali then baru campur dengan laundry lain. sabun pakai je sabun biasa. kalau lepas basuh still ada stain jangan risau. nanti jemur tengah panas, UV tu akan hilangkan stain.

Saya dari awal beli baju baby smp dh anak besar umur 10’thn pun masih basuh baju bdk2 guna sabun baby & basuh asing dr baju dewasa. Kalau ada baju yg collar lembut, underwear semua letak dlm net supaya tak streach longgar. Hasilnya baju anak2 tahan lama, tak pudar atau cepat rosak. Buka balik kotak nk check baju baby yg 10’thn lps nk guna utk baby baru ni terkejut baju elok2 lg. So saya tak beli baju baru utk baby yg nk bersalin next month.

saye je la ni ye basuh baju baby sekali dengan baju saya . cume saya pakai breeze pink cecair tu .anak sye xde alahan.. anak sye xleh panas ..kalau xde aircond 2 3 hari bru naik merah2.. kalau sabun ni setakat ni ok...kalau sabun serbuk xpernah try . smpai skrg 3y umur anak sye.. kaedah yg sama . kalau kene beyak kencing TU . sye memang berus dengan sabun ketul Tu smpai hilang bau ..smpai sye yakin baru campur sekali

2t trước

TU la sebab sye Suri rumah.. jadi basuh baju sekali ngn anak ..anak ok cume pakai top breeze pink TU je la. sebab sye xbekerja jd xde peluh sgt duk umah. kalau baju kerja suami n seluar kerja dia je sye asing kan.. seminggu sekali basuh baju n suar kerja suami

Awal2 newborn guna baby detergent dan basuh tangan. Dah habis 2 botol baby detergent, beli liquid TOPS warna baby blue tu basuh sekali dgn mak pak punya baju dlm mesin basuh. Umur 2 tahun tukar detergent lain yg lain harga lebih jimat drpd TOPS. Guna Oh Mai. Wangi! Pernah dpt diskaun ke harga RM12/ 3.8liter.

Cara saya guna baby's detergent and washing machine. Baby's cloth saya letak dalam laundry bag sebab nak jaga kain. Taknak bahagian kolar atau pakaian baby yang ada getah jadi gelebeh/longgar. Baju baby basuh asing. Tak campur basuh baju saya & husband sebab kitorang pakai detergent biasa.

boleh je basuh mesin, tp kan baju kecik, nti tak balance dlm mesin tu, asyik tambah air nk bg balance pastu asyik bunyi je dia suruh balancekan manual.. yg sy pakai mesin 7kg, kena cari kecik lg walaupun basuh baju kumpul 1w punya

2t trước

hahahha saya punya Panasonic eco aquabeat. sy pun ingat nk tukaaarrrr tp sbb tuan rumah punye so sis bertabah🤣 nanti kalau angkat yg lain yg lama ni takde ruang nk simpan plk

blh je basuh mesin basuh cume jgn campur dgn baju parents.satu lg better gune detergent bb sbb takut gune sabun biasa kulit bb masih sensetif.cume Jenis sy suke basuh tgn bju bb

2t trước

okay thanks menjawab

kalau saya, bersihkan najis yg melekat dekat baju seluar, kemudian rendam dgn sabun. tak kisah pakai sabun apa kalau baby tak ada masalah kulit. dh rendam baru masuk mesin tapi jangan campur baju lain..

Sy guna machine & bby detergent. Baju dewasa & bju bby asing. Klau ada bju bby trkena najis sy asingkan dan rendam then gosok2 mnja smpai kotoran hilang hehe.