Asid folik

Nk tanya,, betul ke kalau masa trimester pertama, tak ambil asid folik anak yg lahir akan cacat atau sumbing?? Sy baru start makan masa trimester kedua,, jadi trimester pertama saya tak makan asid folik dgn vit b. Jadi betul ke berkemungkinan ank yg lahir bermasalah. Sbb ramai yg cakap macmtu. Itu buatkan saya risau 😰

10 Các câu trả lời

Acid Folic Mmg Penting.. Dari 3 Bulan Sebelom Perancangan Nak Pregnant.. But Sis Jangan Risau.. Sebab Doktor Cakap Dekat Saya Dalam Badan Manusia Pon Memang Dah Ada Asid Folic Cuma Tak Banyak .. Depend On Pemakanan Kita.. Kalau Suka Makan Sayur Memang Dah Semula Jadi Asid Folic Dalam Badan Kita.. Apa² Pon Fikir Positif Je Tau ❤

Saya dulu 1st trim memang tak selera mkn ubat2 doktor bagi tu termasuk asid folik. Trim 2 baru start makan ubat. Alhamdulillah, anak sempurna sihat. Skg dah setahun sebulan. Yg penting kena positif, jgn fikir sangat, masa solat berdoa mintak yg elok2 jadikan anak dlm rahim seorang yg sempurna dan sihat tubuh badan

Asid folic byk dlm telur ayam...so klu sis mmg ambil telur dlm menu harian tak yah risau pun...sayur pun ada asid folik...klu menu harian ok...then no problem sis...don't worry always be positive...insyallah bby ok...

Depends. Kalau rajin makan seimbang (nasi, protein, sayur, buah-buahan) ok je. Cuma lebih elok makan asid folik je. Membantu pertumbuhan baby.

Folic acid sangat2 penting. Tapi dah terlepas tu nak buat macam mana. Pikir yang baik2 je. Doa selalu. InsyaAllah takda apa2😊

Nanti pg buat detail scan.. Bru sis akn lega nt daripada dok pk bukan2

Dalam setiap makanan harian kita jugak dah mmg ada acid folic

mengarut la. tu semua kuasa Allah. jgn fk bukan2 sgt.

Fikir baik2 ja dn terus mkn kn folic

Fikir positif je sis