Prolonged jaudice tak hilang lagi

Ni hari ke 38 and baby saya masih tk hilang kuning nya. Anak sy dh discharge from kk sbb darah/urine semua ok, tpi ni nak masuk hari ke 40 kuning nya masih ada lagi.. brp lama ye nk hilang kuning ni? Sedih tgk anak kuning je 😔 tpi dia makin aktif alhamdulillah cuma kuning jela…

14 Các câu trả lời

Sabar yea sis. Baby saya pon 40 hari ngam dia kuning. Macam2 cara saya cuba dulu. Mandikan dengan teh herba, batang rajawali, sirap, teh, dan lain2 tapi tak jadi. Last2 saya tambah susu formula. Satu hari sekali saya bagi susu formula. Lain2 susu badan je. Ada orang suruh titik kan air buah anggur atau susu kambing. Tp saya tak berani. Saya risau lain yang jadi nanti sbb bukan semua baby sama. Jadi susu formula je la penyelamat saya. Seminggu sebelum ngam 40 hari tu saya mix dengan formula. Baru kuning turun hari ke 40… sis cuba la dulu. Tp kena banyak bersabar lagi2 tengah berpantang ni. Semoga dipermudahkan ❤️

2mo trước

Saya pun try mix susu formula masa baby usia seminggu tapi tak turun jugak kuning. Saya stop susu formula dan teruskan susu badan sepenuhnya setiap hari dan set time 1 ke 2 jam untuk menyusu. Tp tak turun jugak. Jadi saya try sekali lagi untuk minggu last mix dengan formula. Alhamdulillah turun.. satu hari satu botol 2oz sahaja selepas subuh. Selepas tu susu badan sepenuhnya.. tak dinafikan susu badan memang terbaik untuk baby.. doktor yg check anak saya pun inform yg susu badan saya tak sesuai lagi dengan baby masa tu. Tapi doktor tu tak pernah suruh saya stop susu badan sebab susu badan memang banyak khasiat. Cuma saya cuba ikhtiar cara yang lebih selamat dari mandikan dan bagi minum yang selain dari susu. InshaAllah turun kuning.. semoga baby sis cepat turun kuning & dapat rehat sepenuhnya dirumah.. ❤️

Sis. Sabar ye. Baby saya pun prolonged jaundice. Alhamdulillah skrg dah pulih sepenuhnya, baby pun dah 2bulan22 hari. Sesetengah baby mmg ambik masa utk betul-2 hilang sepenuhnya. Sis tak perlu risau sangat ye. As long as result urine & darah normal then should be ok. Cuma sis teruskan menyusu baby mcm biasa. Biarkan dia kerap-2 kencing & berak, biar kuning tu keluar melalui najis dia. Saya doakan moga anak sis cepat baik dari jaundice ya.

2mo trước

Masa dia 30 hari, mmg kuning betul. Dari mata sampai ke kaki.. kita sentuh je mmg nmpak lah tompok-2 kuning tu. Kemudian bila dah masuk ke usia 1 bulan.. kita boleh nmpak yg baby dah start aktif (dah kurang tidur, berak & kencing pun kerap). Saya perasan masuk je sebulan lebih, mmg dah kurang kuning dia. Kalau sis nmpak dekat mata tu dah hujung-2 tu means dia dah nak baik dari kuning. Baby saya pun mcm tu.. dekat hujung-2 mata ada sikit-2 je kuning. Bila checkup dekat kk, dr pun bagithu kuning dia dah kurang. Skrg dah 2 bulan lebih dah hilang sepenuhnya. Asalkan result darah & kencing dia ok, sis tak perlu terlalu risau tau.

dah discharge kan mommy jgn risau la. ok tu anak sy prolonged jaundice jgk discharge kk masa check up 1m, last test darah kat tgn dia masa 23hari bacaan 227mmol. 1m punye bacaan sy xtahu. tinggi tp masih normal ikut umur. 2m ada lg kuning muka dia, tp anak sihat2 je kuning slow nau2 nk turun

2mo trước

now dah nak 2y dah dia😆

Mmg ada kes 2-3 bulan baru btl2 hilang.. asalkn darah smua mmg ok should be ok. Kdg mmg ada baby yg lambat turun kuning tp eventually mmg akan turun. Kerapkn nyusu & berak ja. Baby dh makin aktif tu is a really good sign. X lama lg hilang

Alhamdulillah. Yang penting result darah/urine tu normal. It takes time untuk paras bilirubin kembali normal. Teruskan jaga jadual susu 1-2 jam. Anak saya 2 bulan prolonged jaundice. Hari ke 60 baru nampak perubahan kulit, mata, bibir, kembali normal.

2mo trước

Yup

anak kedua saya pun prolonged jaundice. sampai saya habis pantang baru hilang kuningnya. dekat 2 bulan jugak la baru betol² hilang kuningnya. ujian darah/urine semua ok. sekarang umur dah nak masuk 2 tahun dah. alhamdulillah sihat aktif je. ☺.

2mo trước

Dekat bahagian mata baby saya still kuning tpi kat hujung2 je. Mmg mcm gitu ke rupanya?

saya setiap kali lepas bersalin kena sedia sayur labu air untuk mandian baby, alhamdulillah dgn izin Allah semua 3 org anak sy terus turun byk kuning, dari 2ratus lebih dalam 4 ke 6 hari terus turun ke paras 60 ke bawa

2mo trước

yg penting sekali kena kuat bagi baby menyusuh

Sama dgn anak saya 23 hari masih lagi kuning.. Saya keep on menyusu jee macam biasa.. Mandi kan dgn air herba cina.. Sekarang bacaan 104.. Result utk darah dgn air kencing xdpt lagi. Harap okay lah semua..

2mo trước

Saya penah cuba mandian sensei tu tpi tk serasi dgn baby saya sbb kuning nya lagi naik.. skrg tengw ikhtiar mandi daun kucai je. Nak dkt 2weeks mandi air kucai 🤣😭 semoga result anak sis baik2 je amin yra 🫶🏻🤲🏻

baby sye pn prolonged jaundice smpi sbulan.. lps dpt rsult darah n urine ok, trus Dr release.. xde ulang alik kk amek darah dah.. baby sis still kne amek darah kt kaki ke utk bacaan jaundice?

2mo trước

Baby dh discharge sbb result darah/urine ok je. Tpi baby still kuning lgi. Mmg nampak la dkt area muka and mata still kuning