Salam bleh bgtaw sya tk nestum apa yg sesuai untk bby 6bulan

Nestum baby 6 bulan

8 Các câu trả lời

Ank sy bru msuk 6bulan. doc & nurse sarankan bagi bubur kosong dahulu hingga umur 12bulan. sbb kte nk tgok tahap elergik dia. dsbbkan sepanjang 6bulan ank bergantung susu bdan / formula , ank bru nk terima mknan bru tuk dia mkan. then ble berak / kencing ank okay, tkde ap2 sebarang elergik bru kte tmbah dgn isi ayam @ sayur. tmbahkn sikit minyak ke dlm bubur tu. minyak olive @ minyak masak pn okay sbb nkkan ad kandungan lemak tu. Mcm sy, sy bg bubur pda ank dlm 5 6 suap gitu dia dh kemam mlut, trus sy suapkn susu pda ank. situ dh extra kenyang 🤭 tp sy kongsikn ni ats pengalaman sy . Ap2 pantau berak ank. tkut tk serasi n sembelit. rsau tu je. Ap2 pn dptkn nasihat doc / nurse. Sbb penerimaan ank2 ni tk sama ☺️

Tak boleh bagi nestum sbb manis. Nanti bayi tak nak makan makanan tawar. Bila dia mula makan manis drp mknn bertin dia lebih mudah dpt diabetes di usia yg sangat muda. Hanya 2 tahun ke atas sahaja dibenarkan letak perisa sedikit seperti garam & gula Dr kata. Terpulang pd ibu mahu anak menjadi sihat/sakit di kemudian hari.

mommy nk bg nestum ke..klau xnk ank picky eater nnt sebaiknya bg bubur nasi cair dlu sbgai permulaan mkn pertama.bile ajar mknn mns mcm nestum nnt ank akn cepat tolak mknn lain

Salam. Sebaiknya bagi bubur nasi pada permulaan. Nestum ada kemungkinan anak jadi picky eater, kandungan gula yang tinggi juga boleh menyebabkan anak cirit birit

Bg bubur nasi dlu sis,,,pastikan tdk kental sangat,,kna yg btul2 lembut,nestum tu manis

Takde nestum yg sesuai utk bayi 6 bln. Oat boleh tp kena cari yg masak pnya

bt bubur kosong atau puri dulu..nestum manis..

bagi bubur kosong dlu