first baby

nak tnya brp bulan baby baru blh mkn bubur atau nestum?

24 Các câu trả lời

Baby bole makan strt umur dia 6 bln..tp saya mmg tak pernah bagi ank mkn nestum..semua siapkan sendiri dari bubur, puri even snek utk ank pun homemade. Mak mertua ngan mak sendiri slalu kata org malas je yg bg ank mkn nestum. Da jadi mak kna biasakan ank mkn air tgn ibu..

6 bln ke atas.. bagi bubur kosong dlu, n seeloknya bg real food tanpa tmbah gula, grm atau msg.. nestum tu processed food dan ada tmbhn gula, not good for baby 😊

6Bln boleh mkn yg bukan instant food..Mkn yg tnpa gram gula..Nestum tu sis bg nty dh 5thun keatas..Bg bubur kosong dlu pure buah2an n sayur2an lg elok..

6bln ke atas dear, tp make sure dah lepas 4day rule test dlu... Baru bg bubur kosong.. Then dah pass smua yg 4d rule... Bole campur dgn bbur..

5y trước

Leh google 4day rule for 1st baby food.. Tujuan nak tgk baby ada alahn pda mknan x.. Nak senang nMpak.. Buat 1jadual..4hari sediakn carrot, 4hr kentang, 4hari bubur kosong, 4hari kobis bunga, 4hari keledek manis... Klu dlm 4hari bby ada alaham, maknanya bby xserasi dgn mknnan tu.. Bila dah passed 4d rule... Bole la mixed sayur2 dgn bbur.. Ni bagus tau bila buat camni.. Ank xkan cerewet mkNn... Sbb kita mulakan dgn sayuran yg mmg tnpa garam... No salt pd baby utk elak bby cerewet mkn pda masa akn dtg... Lpas 1y lebih baru prkenalkn garam pda bby

6m keatas sis. Bubur kosong dulu tau. Nestum tu manis. Better jgn bagi takug nanti baby picky eater. Susah nak kenalkan makann lain kt dia.

6 bulan ke atas ye. Jangan bagi nestum, nanti anak akan picky eater. Nestum terlalu manis

Lebih baik bg plain bubur nasi yg dblend dlu sblum dia try mcm2 rasa dlidah..

Join grup happy baby foods kt fb. Bnyak info n resepi

5y trước

https://www.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/ Klik link..

Solid food starts at 6mths 😊

That will be 6 months and above