Test Gula 4x Sehari

Nak tanya untuk ibu2 yg baik hati nak menjawab soalan saya, yang menyampah dengan soalan saya tak perlu komen, kalau test gula 4x sehari lepastu semua nya normal, kena repeat lagi ke lepas ni? And still dikira ibu yg ada kencing manis ke? #pleasehelp #firstmom #bantusharing

13 Các câu trả lời

Sekali sangkut ujian air gula, akan dilabel Ibu GDM sampai baby lahir. Saya pun Ibu GDM. Tapikan semua orang akan makan lebih sihat pada hari BSP. Saya pun macam tu. Kurang karbohidrat, lebih sayur dan protein. Tu la reading cantik masa BSP. Hari lain lain, makan je karbohidrat macam biasa.

2y trước

Hehe tulah.. bila mengandung ni susah nak tahan nafsu makan… Tapi time bsp betul2 jaga ketat2 🤣 Rasa berdosa pulak… Saya makan nasi tak banyak takpe , tapi manis2 mcm kek ke coklat ke susah sangat nak tolak🥲 Tapi disebabkan risau baby, terpaksa lah berpada2. Rasa sikit2 je kalau teringin. Masak pun sekarang pakai gula stevia, beras brasmathi 😅

sama la sy pun macam sis jugak, sebelum sis buat bsp.. dia ada ke suruh g ambk darah lagi lps cucuk kali kedua bsp.. hehe saja tny sbb sy kena ambk drh lps cucuk kedua bsp.. kalau sis tau tu apa kenapa eh kena ambk drh lagi..

Ya sis. Memang perlu kena buat bsp sampi la nak lahirkan nanti. Sebab doc nak pantau tahap gula dalam darah kita sepanjang mengandung. Sama macam saya juga kena buat bsp. Semoga dipermudahkan urusan sis 🥰🌹

Sama macam saya sis. Dah tanya doktor & doktor cakap buat sampai nak bersalin. Bila dah sangkut yg 1st minum air gula tu memang kena buat bsp je la untuk check gula. Semoga dipermudahkan sis ❤️

kena check sampai bersalin nanti. saya pun check bsp semua cantik takde sangkut gula apa pun. tapi sebab first minum air gula sangkut maka bertabahlah. before preg memang takda kencing manis pun

2y trước

Pelik jugak…kakak saya masa pregnant minum manis setiap hari tak kena pun gdm… Saya ni minum manis kadang2 je tapi kena jugak 🥲

Tak silap saya masih perlu teruskan check sehingga kelahiran baby. Sebab bsp ni lebih kepada pemantauan paras gula dalam badan ibu yang gdm on d/c.

2y trước

Ohh yeke… Baiklah terima kasih sis atas jawapan 🥰

iya sis.. kena terus kan jgk wlpun elok bacaan gula.. KK tmpt area saya.. jika bacaan gula ok jak.. 1bulan 1x tapi jika bacaan tidak ok 2minggu sekali

Kena repeat sampai bersalin. Kalau sangkut gdm kena buat 2 minggu sekali. First pregnancy dulu saya beli test tu buat sendiri

kalau dah test 4x normal tak payah repeat lagi... cuma nanti doc nak akan suruh check bsp sebulan sekali...

aah btul tu .. sye pun tgh on skrg .. sebulan mesti 1 kali check .. tak pe untuk kebaikan ibu dan baby