Berpantang

Nak tanya sikit.. Kalau korang first pantang kat mne.. Umah mak mertua or umah mak sendiri.. Saya mmg xde mslh dgn mak mertua.. Tp sy segan.. Tkot nty nk suruh2 pape.. Xselesa.. Saya kalau boleh nk berpantang umah mak sendiri.. Tapi suami berkeras nak suh berpantang umah dia.. Mcm mne ek.. Lgipon tmpt sy pilih berpantang ni ade fmly2 sebelah dia yg berdekatan.. Kalau sy berpantang kat sblah sana..mak sy xde saudara mara.. N mak sy xboleh nk pergi ke tmpt sana.. Klo ikut sy.. Mmg sy lebih suka berpantang dgn mak sendiri.. Sbb kita dgn mak dah terbiasa.. ?

171 Các câu trả lời

Sy bpatang kat umah mak sndry 6ty, lagi pun adik n nenek sy ada, blh tgok2 kn bila mama sy g kerja, lg pun senang klau nk mtok tolong apa2, x ada lh segan kn!!??....tp mak mentua pun dh bgtahu awal2 6ty bpatang umh dia, sbb dia pun bosan n x kerja, tp segan lh n rumah dia kna naik turun tangga bagai, harap dia x bkecik aty 6ty sbb tolak permintaan dia😁

4y trước

pulak

Pantang kat rumah MIL tak sama dgn ibu sendiri. MIL bukan ibu kita.. Segan lah.. Nak suruh buat itu ini.. Faham2 lah org lepas bersalin.. Kena berehat banyak. Apa pula dikatakan menantu dia sorang ni.. Ibu kita lebih memahami.. Kalo ada budget tu better upah confinement lady masa pantang.. Takdelah.. Bising2 sana.. Dorg dtg pun utk melawat je..

Bestnya awak dpt merasa berpantang dgn bantuan mak atau mertua. Sy 3 3 anak. Pantang sendiri. Sebab org tua sy dah lama takde. Sebelah mertua pulak jauh sgt belah Indon sana. 😊 dia nak jaga sy tapi d sebabkan anak kita nak warganegara Malaysia. Jadi sy tetap d sini. Dan lepas 2 3 bln baru balik sana . Itu pun klu baby dan sy dah ok.

Before sy pregnant ank no 2..mak ada cakap..selagi mak sihat nk jaga awk berpantang..beranak la cepat2..frankly speaking..sy mmg dr awal lg bertegas dgn suami yg sy nak berpantang dgn mak sy.. Dan suami mmg tahu bila sy tegas cmtu dia pun xboleh nak ubah pendirian sy.. Sy pentingkan keselesaan diri sy masa berpantang.. Emosi terjaga..

Ank pertama mak datang rumah jaga, anak kedua pantang sendiri dekat rumah. Mak jauh x boleh travel Sbb Covid. So, sya pantang sendiri je.. Kadang² mak mentua masak hantar dekat rumah je.. Selebihnya saya buat sendiri sebab anak Pertama duduk dengan Mak mentua. Nasib baik bersalin normal so, tak terasa sangat pergerakan buat kerja.

Sebaiknya mak sendiri. Belah mil saya pun. Sy rasa kurang selesa sebab ada adik lelaki suami yg masih tinggal dgn mereka. So tak nak la asik duk bilik ja. N keluar kena pakai tudung n menjaga aurat. Alhamdulillah suami saya faham. Bila saya Open isu ini. Walaupun mil saya ckp boleh berpantang dgnnya 😅

Pantang umah mak sndri sis Kalau sy diberi pilihan sy akan pilih mak sndri tp sy dh xde mak , Dlu sy pantang sndri suami jg 2 mgu je sbb mak mertua sy tu mmg suke komplain mcm mcm so sy xsk die jga Try discuss dgn suami Mybe boleh try pantang umah mak sdri 2 weeks cmtu another balance day tu umah mertua kan

Rumah mak sendiri sis. Macam saya prefer rumah mak sendiri tapi mak saya akan ke mekah 5-19/12/19. Saya pulak due 20/12/19. Kalau terbersalin awal memang pantang kat rumah mertua la. Alhamdulillah mertua okay tapi memang nak sangat pantang dgn mak sendiri lagi2 anak first ni. Harap baby keluar on time la huhu

Ye mmg kita akn lebih selesa berpantang rumah mak sendiri.. Sy ank first dulu berpantang rumah mak mertua & bakal berpantang rumah mertua lg nanti.. Ikut hati memang nk sgt pantang rmh mak sendiri tp keadaan tak mengizinkan..rumah mak sy stay rumah jenis rumah kedai tingkat atas mmg perlu naik turun tangga..

Suami nak berpantang rumah mak dia. Sedangkan mak dia stroke. Katanya pembantu rumah ada. Boleh jagakan saya. Macam mana saya nak fahamkan suami yang saya tak selesa dijaga pembantu rumah. Lagi pula, pembantu rumah kerja sampai pukul 3 sahaja. Suami di negeri lain. Dan mak mertua dinegeri lain.