5 minggu 5 hari perut buncit?

Nak tanya normal ke perut makin buncit dan besar berbanding sebelum pregnant ni padahal baru 5 minggu 5 hari. Lagi lagi selepas makan. Belum pergi check doktor sebab baca orang kata awal lagi kena tunggu 6/7/8 minggu. Seluar yg sebelum ni pakai paling longgar pun dah ketat betul dekat perut. Sebelum pregnant, kalau seluar tu ketat, waktu nak zip tu saya biasanya kempiskan perut tapi kalini kempiskan perut pun perut bahagian bawah tu takleh kempis taktahu kenapa. Is it normal? Nak kena beli seluar baru. Ada ke yg macam saya masih awal tapi dah nampak perut? Tapi timbang berat macam takdelah banyak sangat naik dari timbang sebelum ni.

1 Trả lời

awal camni berat memang takde beza tapi pada rahim ada perubahan yg menyebabkan seluar terasa agak ketat. rahim sedang membesar dan dia tolak usus keatas yg menyebabkan rasa ketat tu. yg buat kita boleh kempis tu sebab bahagian usus yg lembut, bila rahim dah naik atas, bahagian tu agak keras jadi susah nak kempiskan macam dulu

10mo trước

ohhh br fahammm sy pun sama timbang berat x naik tp dah xboleh kempis padahal br 9 minggu . . tp sy x scan lagi sbb rasa betul ke x pregnant ni huhu masih x percaya br lagi gugur blan 5 huhu