Tanda hitam

Nak tanya. Ni benda apa eh ? Sejak pregnant makin banyak dia tumbuh. Nk menangis rasa. Kurap ke ? Ni dekat peha. Kt tangan pun ada tumbuh bulat bulat. Kt celah2 kelengkapan area vagina pun ada sampai kalau berpeluh rasa gatal2 pedih. Kt tampat lain tk gatal tpi tumbuh makin banyak. 😭 Tolong saya sapa2 tau ni benda apa ? Tolong suggest kan ubat2 farmasi yang saya boleh ambil hilangkan benda ni. Kalau berpeluh kt celah2 kelengkang tu mesti sakit gatal pedih . Tmpat lain tumbuh mkin bnyk dan besar sampai rasa malu kt suami 😭#pleasehelp

Tanda hitam
11 Các câu trả lời

saya pernah kena macam ni masa awal2 cumanya tak gatal tapi merebak cepat. so saya pergi klinik kulit, dr cakap ni kurap. Boleh pergi klinik kulit dan inform awak pregnant, nanti dia akan bagi ubat yg sesuai utk org pregnant. dia akan bagi ubat sapu dan sabun je sebab ubat makan tak elok utk kandungan. inshaAllah lama2 akan hilang. lagi satu, dr pesan kurangkan aktiviti yg boleh buat banyak berpeluh, pakai baju kain cotton.

saya pun kena macam ni,betul² dekat tengah² di antara breast 😅. Gatal yakmat. saya tahan je,tak garu. risau makin banyak. mandian pun dah tukar Dettol. bila kena je sabun Dettol tu kat tempat tu,pedih. saya dah try macam² ubat dah,tak baik jugak. ingat hari cuti nanti nak cari bedak ular kat DIY. mana tau serasi..

2y trước

saya dah jumpa doctor sis. docter bagi ubat sapu je. sampai ubat tu dah habis,sy beli kat farmasi pulak. pun tak da kesan ape²..tu yg saya cuci dgn Dettol. tapi Alhamdulillah,kulit saya tak kering. rasa lega siket lah dapat hilangkan gatal² tu. adik saya suruh try guna bedak ular,nanti sy nak try lah..

Saya pun awal-awal mengandung naik mcm ni dkt peha dan bawah ketiak. saya terus scrub-scrub badan saya. beli sabun scrub badan. lepas tu saya sapu Herbal Blend Shaklee. alhamdulillah dah hilang hitam2 tu

Tak pasti tu apa sis. Tapi memg normal jadi masalah kulit ketika preggy sebb perubahan hormon. Sis ke klinik ambil rawatan. Mungkin dr akan bagi ubat sapu Calamine.

normal masa peknen jd mslh kulit jgk sbb perubahan hormon.blh gune krim snowhitee..selamat berasaskan susu unta n utk sume msalah kulit esp kurap n lain2

apabila saya pakai deodarant tompok hitam ini akan naik,saya cuba tidak pakai deodarant selama beberapa hari tompok hitam tu berkurangan..

Sapu guna vicks sis sya pun tengah alami Alhamdulillah sekrang kurang”sudah😊

Sy pn ad kt celah kangkang utk ank kedua ni 😂. Kt blakang bdn lg banyak.

Sy pun ade jgk cmni kt leher,tgh² antara dada..kdg gatal btul.😂

nape tak pergi klinik jumpa doctor? maybe dorang ada ubatnya