talesemia

Nak Tanya ni, ada tak ubat untuk Talesemia.saya pembawa talesemia pregnant 7 bulan lebih dah.... Kalau ada boleh tolong kongsikan tak??? Kurang darah, tak pandai naik2

5 Các câu trả lời

Saya haritu dah berapa malam duduk di LR. Doktor masukkan 1 beg darah, hb sy dari 8.1 turun ke 8.0😅 beg kedua baru lah naik ke 9.0.. Memang susah sikit nak naikkan hb bila ada pembawa talasemia. Lagi² sy bawa twin. Lepas dah masukkan darah tu kena pula pantau nadi. Nadi tinggi. Selagi tak bawah 100 diorang xkasi blik. Alhamdulillah lepas berapa haritu nadi dah 9+. But still border line la.

Sy pembawa talasemia juga.. macam2 sy makan makanan yg untuk tmbah kn drh spt jambu batu, kerang, isi ikan & macam2 la.. tapi bila cek masih sama. And nurse pun ckp sbnarye memang susah untuk hb naik kalau dh hidap talasemia ni.. makan apa pun tetap sama.. tp kesimpulan ye. Bila dh tahu tkde perubahan .. jgn tak ambil plk makanan2 utk tambah kan darah.. nnti lagi parah pula.

Sy pon talasemia trait...mmg susah nak naik...slalu 8 x pon 7...tp 2 minggu lps...mkn obimin + jambu batu & jus jambu batu stiap hari..naiklah ke 9...

Utk tambah darah makan kerang, sayur kucai , tauhu

Klau da ade pnyakit tu memang hb ssh nk naik..tp kne keep mkn jgak mknan yg tmbh drah...cube ambil vco(virgin coconut oil) patient kakak sy pnah amalkan vco mse pregnant alhamdulillah bacaan hb die naik ...sy xde talasemia tp sy pn amalkan vco supya bcaan hb x trun..