confuse

Hi nak tanya mak2 kat sini, semalam check 2D untuk awal kehamilan.. Kalau ikut kiraan period, last period 7 January.. So bila kira dah 8 mnggu cmtu.. So semalam p check swasta, bila scan doc kata just nampak kantung tak nampak baby lagi, kalau ikut 8mnggu dah nampak.. Doc cakap gambar Nampak mcm 5 mbggu pregnant, so 2 mnggu lagi datang scan semula tgok ada ke tak.. Pdhal sebelum check dah p kencing dulu, sebelum check pun doc dah cakap kalau check tapi perut kosong memang susah nampak.. Seram plak dengar, sebab ada kantung isi takde.. So ada tak mak2 pengalaman cam saya ni? Meh share, saya confuse.. Anak first so takde pengalaman

confuse
15 Các câu trả lời

Insya Allah, jgn berhenti berdoa ok.. dlu sy scan dkt 12w kt swasta.. wlaupun da tau preggy dlm 4w, tpi mak sy tk bgi scan dlu.. mak kate awl lgi nk scan, bkn nmpak ap pun.. jdi sy ikot ckp mak sy.. 12w scan, alhamdulillah, nmpak baby nyerr skali... Esok tu trus g kk buat buku... Wlaupun klinik swasta scan da genap 3bulan, kk scan bru 10w, jdi tkde laa kne marah dgn nurse, 🤭 ap2 pun serah pade Allah.. ☺️

4y trước

Betul puan... ☺️

So buat masa sekarang ni sis jaga diri sebaiknya. Jgn buat yg berat2. Insya allah ada rezeki nnt tu cuma allah nk uji kesabaran kita. Then, sebelum scan pastikan tahan kencing dulu bagi pundi kencing penuh supaya senang detect kantung & baby. Walaupun masih terlalu kecil tapi insya allah jika ada rezeki dlm 2minggu lg dpt lihat janin malah heartbeatnya sekali😉😉😉

Tips masa 1st trimester, setiap kali sebelum scan penuhkan pundi kencing dulu sebab baby sangat kecik. Minum air masak banyak banyak. Mungkin awak ovulate lambat, so kandungan baru 5 minggu. Takpe, positif je okay. Lagi 2 week scan semula. Kalau risau jugak, seek 2nd opinion dari klinik & doktor yang berbeza. Foli acid, jangan lupa makan tau 😊

4y trước

Terima kasih kak....

Date period kita nk dkt sama. Cuma mse g scan tu, jgn kecing lagi. Tahan. Kena pundi kencing penuh. Bru sng nampk. Sy hri tu x thn nk kencing. Nk g toilet. Tp staff klinik tu sruh thn sbb rsau nnti ssh nk nmpk. Scan2 alhamdulillah nampak . Tp mmg kecik lg

Sye hritu 9w pn nmpak kntung jew bru.. 11w bru nmpk baby.. Nti try la scan plak.. Kdg2 kiraan kte tu mmg btul 8w tpi blum tentu kte ngandung tu ckup2 8w..sye jarak seminggu lebih dgn tarikh yg sye last period.. Jge dri leklok in shaa Allah ad rzeki awk..

4y trước

Hehehehe takde rezeki sis.. Rabu check, sabtu petang tunpah darah.. Malam gugur.. Doakan saya ya, terima kasih

Masa saya pregnant memula dulu scan 7weeks masih nmpk kantung.. baby blom nmpk.. lps tu scan lg 10weeks tngk da nmpk baby.. InShaAllah nnt sis scan lg nmpk baby tu.. doa yg baik2.. jaga kesihatan n pemakann.. semoga dipermudhkn urusan ibu2 semua

4y trước

Lps ni*

kes awk sama mcm sy.. ikot period sepatutnya 9 week tp scan bru 5weeks.. doktor kata normal.. lmbt ovulate sbb hormon.. nnti repeat scan baby akan besar.. in shaa Allah.. sama2 doakan.. sy sebulan lg doktor nk tgk mcm mane..

4y trước

Semoga dipermudahkan sis

Masa saya mula2 bukak buku dulu pun patut dah 10wks based on LDP. Tp bila scan rupanya baby baru 8wks. Maybe betul tu walaupun kiraan period sis dah 8wks tapi baby belum betul 8wks sebab tu tak nampak lagi masa scan ☺️

4y trước

Allah ye ke sis maaf yaa salam takziah 😭 sis banyakkan rehat yaa. In shaa Allah ada rezeki sis lagi nanti 😢

Mungkin sis scan terlalu awal. Saya pun masa check pregnancy dekat kk, minggu ke 6, chek upt je. Doktor kata tak perlu scan. Awal sangat. Saya ingat2 lupa bila 1st scan saya. Sama ada on 12 weeks atau 16 weeks.

Saya pun haritu scan awal. Dktr taknampak pape. Sampai suspek luar rahim. Dah tu g pakar. Siap masuk kamera ikut bawah. Ada baby. Cuma dktr kata terlalu awal scan.