Ibu czer tak cantik

Nak tanya lah macam mana nak jaga badan ya sebab luka dah kering dah 2 bulan tapi perut mengeleber kita owner badan pon tengok cermin alahai. Sebab tak pakai bengkung time pantang sebab takut lah kan . Boleh ke pakai girdle atau benking sebab risau terkedap and berpeluh. Tapi luka czer semua benang dah rapat cume merah and dah dua bulan kan .tapi x sakit lah . Tolong lah macam mana nk jaga badan baru anak satu ni. Risau bukan apa. Nnti kalau dibiarkan lama lama perut akan semakin geleber. Susah pulak nk slim kan balik perut ni help me please. Mommy semua #pregnant #postcaesar

2 Các câu trả lời

Sy post czer 2021. Jgn risau. Ada jual bengkung yg jenis utk ibu yg czer. Pakai pun selesa je. X de pun rasa berpeluh ke apa. Luka czer tu kalau nampak mcm x rata, ada bahgian yg mcm timbul (dipanggil keloid), masih boleh buat urutan lembut (soft massage) kat area tu. Pakai krim atau baby oil pun boleh. Atau buat masa tgh mandi dgn air suam. Yg ni utk cantikkan parut luka supaya nampak rata je dan x de keloid. Part menggelebeh tu, yg ni memang akan amik masa sikit sbb perut kita kena stretch byk masa pregnant. Org yg beranak normal pun akan ada benda yg sama. Cuma utk yg czer, disarankan kalau nak exercise, boleh buat lepas 8-12 minggu yg selamat. Itu pun mula yg mild je. Kalau nak buat exercise utk perut, lepas 4 bulan dah boleh start slow2

Relax mummy, bg bdan ru rehat betol-betol.. biasa la lepas beranak, takes time untuk hormon kita kembali stabil. Jangan terlalu pikirkan sgt bentuk body. Love your body, love yourself ❤️ Nnt jumpa doc, mintak pendapat doc bila boleh start exercise balik. Sbb czer ni tak boleh teros buat kje berat, risiko terbukak balik tmpt czer tu karang. Dont overthink sgt ok❤️