nanah

nak tanya kalau tangan baby mcm ni..ade petua x utk hilangkan..perlu ke sy cucok guna hjarum tuk keluarkan isi dlm tu

nanah
51 Các câu trả lời

Jangan cucuk la makcik oi. Kena ingat satu brnda ni. Org dewasa dgn baby tak sama. Baby kulit sgtlah sensetif. Org dewasa ni kalau cucuk kalau tk lucky pun mcm mcm blh jadi. Ni lagi baby kcik mcmtu buatnya kena jangkitan bakterian dari jarum tu ke apa tak ke naya ??? Dh jd ibu pandai pikir jgn selfish kat kuta byat tkda apa kt baby pun nk buat. Kulit kita and baby langsung tk sama baby ni masih baru kita nk nak kerepot dah makcik kulit dh terlebih matang dah.

Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Berdasarkan gambar yang anda berikan anda disarankan untuk segera merujuk bayi anda ke klinik terdekat bagi mendapatkan rawatan. Jangan sesekali memecahkan atau mencucuk gelembung nanah yang timbul kerana dikhuatiri akan memburukkan keadaan kerana jangkitan akibat penggunaan jarum yang tidak sterile. Sila bawa bayi anda ke klinik dengan segera.

dengan stress dengan sistem buangan air besar lagi x habis2😭😭😭 hari ke 15 berpantang dah ni..baru 4 kali buang air besar tu pun seksa ya amat..tghri tadi sampai nangis2 sy dlm toilet sbb xboleh keluarkan..sedeh sangat..ade petua x nak bagi lancar sikit selain makan sayur dan mun air suam banyak2..maafla panjang berjela sy xde kawan nk mengadu nasib 😭😭😭

5y trước

Sis, sya makan jamu phytonatal nonaroguy tu hari2 nak membuang.. Hehehe...

benci betol la pantang rumah mertua ni..sy ada ajak pg klinik bawak bby tp mil cakap x payah, biasa la tu baby2 masa pantang memang macam ni..letak bedak pureen nanti ok lah.. sakit hati sy..dahlah suami kerja jauh, xde org nak support cadangan sy..kang cakap lebih2 di kata menantu hantu x kenang budi😭😭😭

5y trước

Awk mintak duit kt suami dan book grab. X pun awk tanya kt group fb kawasan setempat awk, ada x sapa2 boleh tlg hantar pergi hospital. InsyaAllah.. Awk kene kuat

jangan berharap pada petua..bagus sis bawa baby sis pergi klinik ke hospital ke ...nak petua pun tengOk2 lah keadaan baby tu...dah teruk bernanah tu pun sis masih nak cari petua...kalau bahawa pergi hospital, sis boleh tahu lagi punca kenapa baby sis jadi macam tu.

My suggestion is better go to the clinic , sbb takut measles or infection (recently mmg byk measles case outbreak) , make sure sekeliling bayi bersih , like tempat dia tidur n so on . Antibody baby tak kuat macam kita , so better pergi clinic .

Nak petua apa lagi sis.. Even doktor pun x beri konsultan kesihatan dlm media sosial, ini lagi kami yg bukan arif dlm bidang perubatan..jgn mudah terima kpd petua2 ni, lain org lain kesan..Bawa la anak tu ke klinik@hospital..

Macam kes baby saya. Detect dekat sebelah pusat masa hari ke 6. Bawa pergi klinik, suruh refer hospital then kena warded NICU 4 hari sebab nak on antibiotic. Now, alhamdulillah dah bersih dah 1bulan 7hari. Better bawa check klinik.

Jumpa doc minta pndgn dn ubt. Klu bole bby jgn letak kn bedak @takut mndian xsesuai dgn kulit bby. Ank sy mandian guna cetaphil bby. Lps mndi spu minyak je kt perut. Smpi la umur dia 1thn lbh. Alhmdulillah elok kulit nya.

Sis jangan stress dalam pantang lagi. Baby sis dah okay ke? Kalau boleh beritahu mak sendri atau keluarga yg boleh bantu untuk bawa ke hospital. Bahaya kalau biar sbb tak tahu punca. Moga Allah mudahkan urusan sis ya. Ameen