Pregnant & sex

Nak tanya ibu2 yg tgh pregnant, still have sex dgn husband ke? Weeks ke berapa yg dh x boleh have sex? #ingintahu #firstbaby

2 Các câu trả lời

Boleh je utk bersama sepanjang pregnancy. Cumanya utk 1st trimester ramai galakkan utk kurangkan bersama sbb faktor kandungan masih fragile. Tapi ni pun terpulang pada diri sendiri dan suami, boleh try and error position yg selamat dan tak terlalu kasar. Masuk 2nd trimester, kena tgk dulu buang dalam ada jd penyebab premature contraction atau tak. Ada orang yg sensitif, jadi disarankan untuk buang luar kalau bersama. Tapi kalau tkde masalah, boleh teruskan. 3rd trimester, makin dekat due makin digalakkan kerap bersama. Nak buang dalam pun boleh sbb boleh induce contraction dan boleh tolong cepatkan bukaan jalan.

sy dri awal 1st trimster hingga nk msuk 2nd trmster dh.. husben asyik nk je mcm biasa.. risau gak incase jd apa2.. sbb ni 1st time prgnt.. so far kndungan sy still ok.. myb depands on body msing2 kot... klau bdan u tahan.. its ok..