Risau kandungan

Nak tanya ibu2.. kalau kita ada alahan loya2 tp tak muntah.kurang selera makan,makan apa pun nasi kdg xlalu .kalau lapar sy bole mnum susu dan kurma.ada effect kandungan ke kalau kurang makan? Masa sy scan 6w hanya nampak kantung dan yolk sac je.risau kandungan sy..esok kena repeat scan lagi 8w. Boleh x bagi sy semangat utk scan esok? Kandungan korang ok ke walaupun alahan teruk?

16 Các câu trả lời

saya awal² first trimester mmg nasi mmg tak boleh mkn. bau pun tak boleh. suami dengan mertua bagi makan buah-buahan, susu kambing dengan air kosong. bila nak g check up Alhamdulillah baby okay. sekarang dah second trimester pun saya nak makan nasi pun, nasi putih kalau nasi goreng ke apa baby macam tak accept. dia muntahkan balik. tapi sis try lah minum susu HL tu dengan yogurt first trimester memang susah sikit bila kita rasa lapar tapi baby pula tak nak bagi kita makan. buat salad buah atau sayur, minum susu atau yogurt. cuba try untuk kesihatan baby

6w memang tak akan nampak heartbeat lagi. biasanya 7w and above baru nampak. itu semua normal dan InshaAllah janin baik² sahaja. ada yg lagi teruk dari 1st dpt tau pregnant terus muntah alahan teruk sampai warded berulang kali tapi baby sihat membesar. sis jangan risau ya. kalau rasa was² dan risau, sis boleh tanya doktor semua soalan yg sis ragu², yg bermain di kepala sis masa jumpa doktor utk scan nanti

3mo trước

itulaa..kdg terfikir jgk yg ada yg alahan lg teruk tu mcmne bole srvive ya..tp tgok pun elok baby dia sihat. bila diri sendri yg alami mcm2 plak overthkg..

Sy mcm tu jgk… msk trimester 2 bru la alahan tu hlg dan sgt selera mkn… msa trimester 1, mkn pun sy xlalu… smpi berat bdn trn.. tp sy pksa utk mkn biarpun sikit… lbg bagus sis masak sup then tuang je dlm nasi pksa utk mkn.. kalau xmkn nanti gastrik plk… now sy da nak masuk 32 weeks..

takpe jangan risau. mula2 ni memang biasa orang hilang berat kilo2 sebab alahan. jangan stress untuk makan banyak, keperluan kalori first trimester ni sama je macam sebelum pregnant. makan bila boleh. yg penting, tiap kali makan tu make sure berkualiti, cukup khasiat, bukan jajan2.

normal biasanya dik...akak alahan sampai nk masuk 6bulan,muntah2.. ingat kan muntah2 tu normal jer,tapi bila ambil darah,akak low potassium..kurang mineral dlm badan..skrg dah nk masuk 7bulan, Alhamdulillah dah boleh buat keje MCM biasa tapi pastikan rehat secukupnya...

3mo trước

sy plak sangkut gdm..ingat hb low ke lemah sgt

simptom awak sama mcm sya.. loya tp x muntah.. apa saya buat saya mkn sikit tp kerap.. minum air yg cukup.. klu x selera mkn nasi saya mkn biskut atau buah.. elakkn mkn yg pedas ya.. skrg sya dah 23weeks

yang penting jangan tinggal folic acid dan iron. biasanya bila mual akan affect byk kat mak berbanding bayi. tapi cuba lah makan sikit tapi kerap. mkn biskut kering dan Milo panas pun ok dah

Alhamdulillah, ok dan baik² je.. sy dulu alahan teruk smp org panggil dah rupa jd kain buruk je.. bertahan dgn drip je.. lps hilang mual semua tu jd kuat mkn plk..

3mo trước

Alhamdulillah..semngat dgr💪

sy sampai 5 bulan alahan sampai xboleh masuk makan minum kena masuk cairan berat turun 8kg.. selagi xde bleeding inshaallah baby ok...