Contraction tu macam mana ya?

Nak tanya contraction ni mcm mna? Saya skrng ni alami pinggang blakang, kiri kanan sakit dngan pinggul skali, smpai ke peha2 ni sakit dia. Perut pun mengeras je. Tp perut depan ke bawah perut xde pula sakit. Tanda2 lain mcm air ketuban pecah ke atau lendir darah xde. Tu false contraction ke? Skrng ni dah 39w. #firstbaby #firstmom UPDATED: Ni post lama ya tak pasti mcm mna post ni boleh up balik🤣 Saya dah selamat bersalin dah, baby pun nak masuk sebulan dah ni 😍.. TQ smua.

16 Các câu trả lời

Sya pula lain pngalaman sy.bby aktiv bgerak dan makin lama makin sakit bahagian bwh ari² terasa benda menekan dbwh dan makin sakit.ank first keluar ketuban.ank ke2 ke3 xda pecah ketuban xda apa tanda keluar just sakit perut contraction.sbb trllu sakit makin lama makin sakit baru sy pergi hospital.smpai hospital chck dah ada bukaan kena hold dlm setengah jam nasib baik bukaan cpt buka.dokter pecahkan ketuban baru lah ada keluar tanda darah,lendir ..dlm 3jam dah beranak dh😂.baru masuk dlm pagi pukul 9 dah beranak dah pukul 11.ada yg masih menunggu hari bersalin ibu² dlm wad.pelik mrka tgk sy dah kempis perut🤣baru masuk xlma dah brank dh.mrka dah brpa hari dlm wad brpa hari thn sakit masih belum branak.xda rasa contraction palsu spnjg preg kecuali dkt² nk bersalin baru rsa.skrg 38minggu2hari masih menunggu ..xsabr nk bby cpt keluar.12/12 ni kena masuk wad induce Klau masih belum bersalin sebelum 13/12

10mo trước

Hah sme sis..bby kerap mngeras je..tanda2 lain blom ade

rasa sama mcm senggugut period. btw kes sy ni 2x mengandung pecah ketuban tanpa ada rasa sakit. xde langsung ya. tau2 bukaan dah 3cm. Kne tahan wad. Yg sulung kena drip induce. Yg kedua ni sedang dlm wad la ni sy ni haha so xtau la apa nasib. Rasanya kne induce lagi sbb dh seminggu bukaan stay 3cm tanpa contraction. Now 32w. Terlalu awal utk sy bersalin. Dr plan nk hold sampai 34w ckup2 baby paru2 just ok walaupun still prem. xboleh tunggu lebih lama sbb positive GBS. Jadi nasib kelahiran anak pertama dan kedua sy ni sama dua2 lahir prem 34w

11mo trước

amin2 terima kasih

Bagi saya yg tiap2 bulan sengugut teruk..contraction yg saya alami xsama mcm sengugut..lebih sakit dari tu..sakit bawah perut dekat ari ari tu..xtahu nk describe mcm mna lgi..seharian menahan sakit 10minit sekali dia dtg ingatkan sakit perut sbb lain..rupanya tulah contraction..xder trun air ka darah ka..mklumla first time mom xtahu apa..pegi pac pkul 11mlm check bukaan dah 3cm..doc xsruh msuk wad pon..dduk la pac menahan contraction pkul 6.10pgi keluar lah baby boy

pngalamn sye, contraction nie ada 2 fasa.. 1) rse mild2 cramp je kt perut/pinggang.. tp sakit tu dtg n pergi.. yg nie kne tgk jarak mse.. makin kerap.. contoh gap sakit tu mula2 7minit lps tu jd 5 minit.. 2)sakit GILA... yg nie tggl nak branak je rsenye.. gap pun x sempat nk kira sbb sakit sgt & kerap.. Klu awak tnye sakit mcm mne tu, bgantung pd daya tahan ssorg tp yg pentg kt sni awak kne alert gap sakit tu klu mkin kerap elok la peg check kt hospital..

macam senggugut tapi lagi sakit , dan tak bole nak tahan dari sakit dia menbawa tepi pingang ke belakang pingang . duduk berdiri buat apa pun sakit tu tak hilang hilang . lagi lagi kalau dah pecah ketuban kemuncak dah sakit dia , fuhhhhh nak cepat teran jer rasa dia

10mo trước

Hehe dah selamat bersalin dah pun . Harini hari ke-22 pantang.. macehhhh sis🥰

Macam sengugut masa ank first tgh mlm sakit perut igt nk berak rupanya contraction 😂 sbb rasa sakit lain mcm tpi time tu dh keluar tanda mcm darah dah cuma contraction tu dtg lps bpe hari . Air ketuban xpecah lgi masa tu doc yg pecah kn last2

Contraction ni rasa dia lain2 bagi setiap orang. Macam saya lenguh pinggang & lowerback pain. Memang lenguh gila bukan sakit 😂 Nasihat saya kalau apa yg awk rasa tu datang dan pergi makin kerap & makin kuat boleh la bersiap pergi PAC haha

Sakitnya lebih kurang macam senggugut. Tp lagi dasyat sakitnya. Sy pernah pergi hospital 2 kali masa false contraction, tp nurse suruh balik. Selagi air ketuban tak pecah, selagi tu la dia suruh balik. 🥲

11mo trước

bahaya nya nurse gitew awak. mcm sy 2nd baby xde pecah ketuban masa pergi hospital. pergi mmg sbb contraction kuat. doctor check dh 4cm. masa tengah tggu nak masok LB baru air ketuban pecah.

contraction sye sakit bhgian perut..perut rse memulas sgt×10 mcm nk terberak..tp x nk berak tmbh dgn perut mengeras lepas tu bdn kite automatik jdi nk meringkuk rukuk gitu..mmg akan lain2 kan sakit org..

sebab ada je yg xtau pon dia tengah contraction. tau2 pergi hospital bukaan dh banyak. bergantung level pain tolerance kita mcm mana. pergi hospital. awak mmg dh kategori boleh bersalin bila2 masa.

11mo trước

Alhamdulillah, itu pengalaman saya. Start 7cm baru rasa sakit sebab on induce drip untuk stimulate contraction bagi percepatkan bukaan.