Hi Mommie

Nak tanya, bila uolls bgtau family and friends abt ur pregnancy? Im 5 weeks pregnant now and excited to tell my family but my husband insist xnak bgtau anyone lg.. Sbb masa buat ultrasound tu still xdetect lg baby exactly brp week.. Dia nak bg sure btl2 baby brp week bru nak bgtau..

42 Các câu trả lời

Sy dulu masa awal2 mmg excited... Suami pun duk post la dkt group2 fmly, group kwn2 dia.. Last2 berapa hari lepas tu sy keguguran. Sedih xterkata... Suami pun terus rasa bersalah sbb dh kecoh dkt semua org. Kali ke 2 pregnant, mmg dia xrasa excited pun.. Sy tnya knp.. Xsuka ke? Dia ckp dia tkot nk excited.. Tkot kecewa mcm hr tu. Dia pun larang sy share dgn kwn2. Dh cnfirm scan dkt klinik bru dia share dkt fmly... Time tu dh 5 weeks. Dh nmpak kantung.. Dia ckp kalo nk share, tggu nmpak perot boyot dulu... Selagi xnmpak, jgn share apa2. Punya la risau...

Saya dan suami just share pada family terdekat dgn kawan2 terdekat yg selalu doakan kami dpt baby. Itupun lepas dah confirmkan dgn klinik, dah scan nampak baby & heartbeat baby. Sy inform jugak pada ofismate dgn bos sbb takot akan ganggu jadual kerja bila kena gi checkup. Tu je. Selebihnya, tunggu org tanya bila dah nampak perut, baru share. Kalau org tak tanya, tak bagitau. Tkot nak share and takot nak terlalu excited sebab takut jadi apa2, menyesal pun ada, malu pun ada. Kadang2 kita tak tahu, ada org yg doakan bukan2 pada kita.

Sy confirmkan dulu baby selamat sihat dalam perut baru announce pada org lain. Kasa mula2 tau pregnant tu, tak sure lg baby mcm mana kan. Dah selesai scan, heartbeat dah ada and dah sure baby ada, baru bgtau family dan kawan2 terdekat. Org2 lain mmg tak bgtau kecuali ada yg bertanya. Mostly org akn tnya bila start nampak perut. Before tu mmg dah decide dgn husband xnk bgtau sgt. Risau nk excited2 ni.

17minggu 1 hari . bersamaan 4 bulan iaitu 120hari . roh pun da masuk . sy dulu prefer mcm tu beritahu semua org . tu pun fmly n kawan rapat je . lain² sume tak tahu . n sy rahsiakan smpai skrg . 33week hehe . sbb dah merasa kehilangan 2 kali kandungan . jd sy jdkan pengalaman 1 pengajaran . 30week meninggal . 4 week gugur . ni yg ke 3

5y trước

sbb takde sebab . takde apa² penyakit pun 😊 doc pun kata tak dpt punca . kalau percaya bnde mistik . sebenarnya sy mmg ada gangguan dr awal pregnnt . or mungkin org bnci kita dia doakan bkn² . kita tak tahu kn hati manusia . sebaiknya kita pregnnt ni diam je . smpai la bersalin . baru hebahkn semuaaa org . hehe

First cek upt... positive... hanya sya dn husband shaja yg tahu... husband kta bg confirm dlu.. bru bgtau family.. dha cek 9week dha scan nmpak baby dan kantung.. bru bgtau family... just family dan kawan yg rapat.. sebab dorg bg kuat smgat dn doakn kita and remind tuk sntiasa jaga kandungan😉

please dont..jgn bgtaw awal sgt,konfirmkan btul2 baby ada dlu..bru bgtahu..sbb sy pernah kena,excited nk gtaw awal2,last2 12w sy gugur..so,nk bgtahu balik dkt family yg kita gugur tu,jd sedih la..so,lps tu sy preggy balik,masa nk msuk 4bulan bru sy gtaw fmly terdekat..sbb tkot bnda sama jd balik..hee

Mcm sy suami and adik beradik tu terus jer kongsi berita bila tau pregnant. Ngan kawan2 tempat kerja pun sama. Sbb biasa adik beradik n kawan2 akan doakan yg baik2...tp ngn jiran dan sedara jauh tu 3 bln ke atas br bgtau..nak bg kandungan kuat dulu.

Family tahu pd hari kejadian masa check upt tu. sbb duduk skali dgn Mak. masa kluar dr tandas tu senyum2 n mak terus tanya knp. x sempat nk gtau, mak tgk upt kit tu kat tgn 😅😅😅.. lepas tu terus vcall dgn suami. kami LDR.. hehe..

Jgn bgtahu awal2 sis..huhu..3 bln ke atas insyallah ok..tu pun sy bgtau fmily n kwn rapat je..yg lain2 diorg prasan bile dh nmpk perut sy masa 5 bln..huhu. sgt tkot nk bgtahu awal2..kte xtahu ape yg org lain fikir..😊😊

tak bagitahu sesiapa pun. senyap2 sampai orang teka sendiri pun sy xbagi confirmation. kau ra aku pregnant aku pregnant kau rasa tak kau punya pasal...tunggu beranak sudah. hati perut manusia ni tak semuanya baik