Makan Ubat

nak tanya ada x mommies2 yg pregnt KK bgi ubt mcmni nak tahu cara makan ubat ni mkn sebelm mkn , selepas makan ubat kene tunggu 2 jam bru boleh makan ke macam mana ye?

Makan Ubat
26 Các câu trả lời

Waktu subuh, bangun je tido terus amek iron n lagi 5 minit sy amek B complex dulu. Sbb perut tgh kosong. Lepas satu jam. Sy mkan sarapan. Boleh dah amek Vitamin C. Untuk mlm pulak. Lepas mkn mlm pukul 7.30, sy terus amek acid folic Dan lagi 5 minit. Vitamin C. Lepas 2 jam perut kosong. Baru amek iron terus tidor. Atau tggu sejam kot nak mkn benda lain.

Sya mkn ubat tu lain2 masa..bngun jer pagi sya mnum iron tablet dulu,lepas 2 jam baru mkn nasi..lepas mkn,2 jam lgi sya mnum ubat thyroxin sbab sya ada tiroid..lepas 2 jam lgi baru mkn nasi atau mknn lain,selang 2 jam lgi sya mnum ubat obimin..dan begitu la seterusnya setiap hari😅

Saya makan waktu malam. Selepas makan. Kalau ada minum kafien. Pastikan jarak 2 jam sebelum makan ubat. Jangan minum dengan susu, sebab takut nanti iron tu tak diserap badan dengan baik. Kalau nak makan sebelum makan pun boleh. Cuma lepas 2 jam makan ubat baru sarapan.

Klau mcm sye slalunya folic acid dgn b complex sye mkan selepas mkan. 2 jam lepas tu, bila perut da lapar bru mkan iron tablet pulak skali dgn vit c. Iron tablet kena makan waktu perut kosong and jarakkan dgn susu 2 jam sbelum/slepas minum sbb boleh menggangu penyerapan

Saya dpt semua ubat mcm sis dpt. Hari tu tanya kt nurse, mkn mcm mana. Nurse kata 2 jam sebelum atau selepas makan. Elakkan kafein. Saya makan ubat ferrous fumarate tu 2 jam sebelum breakfast, dah breakfast atau lunch 2 jam lepastu saya makan 3 ubat yg lain tu.

4y trước

ouhh tu la..

Iron tablet tue mkn waktu pagi mse perut kosong n ambil skali vit c utk mempercepat penyerapan iron n dua lg after meal... Tue yg doc bg taw kat sy n sy ambil dua x sehari cz hb low tp alhamdulillah selepas mkn yg nie br naik mungkin ikut keserasian 😊

Sy mkn lepas subuh...smua skali...sbb pukul 8 nk srapan kan.... Biase kena jarak 1-2 jam utk yg tmbh drah tu... Klo sy terlmbat mkn...sy srap dlu jrak jugak mse bru mkn pil2 ni...

4y trước

ouhhh

Panduan makan supplement ni ada dalam buku pink kk. Cuba sis belek2 kt blkg tu. Byk je panduan dari makan ubat, cara tido n senaman utk ibu mengandung😉😉😉

Iron tablet tu perlu makan masa perut kosong.. yg lain tu boleh makan bila2 masa (selepas / sebelum makan).. kalau ada alahan, makan sebelum tdr lebih baik..

Iron table n b complex saya makan time pagi sebelum makan tapi dua dua tak leyy telan saya minum dengan jus. Vitamin n folic acid sebelum tidur