anak 1tahun 7bulan

nak tanya ada tak tips untuk anak 1tahun 7bulan nak makan😭...anak saya dah taknak makan nasi sayur ikan ayam....ibu sangat risau,dri 13kg dh turun naik2 smpai dah 10kg banyak sangat turun berat tu

8 Các câu trả lời

bagi saya normal puan sebab anak nak membesar , anak saya masa umur 1tahun pun jarang makan kuat nyusu je walaupun saya masak berbagai jenis makanan tetap dia taknak .. sekarang dah masuk 2tahun dia dah mula makan memang selera mungkin sebab dia tau yang susu ni takkan kenyangkan dia sangat sebab tu sekarang kuat makan , alhamdullillah saya sebagai ibu pun happy tengok anak makin hari berselera kadang2 tu masalah susu macam anak saya ni dia minum susu formula , mula2 minum dupro memang dia kerap sembelit pastu tukar ke dugro baru lah dia berak ok dan makan pun selera .. kalau anak puan minum susu formula lebih baik cek dulu ..

2y trước

yelahh dorang akan tau sebab susu takkan buat dorang kenyang bila da masuk 2tahun keatas ..

Anak 1st saya dulu berat x turun mendadak tp dia mmg x nk mkn..bila check routine, perasan dia kerap minum susu (campur bf & formula). bila masa makan, dia mkn sikit dan sangat picky. jadi solusinya, mmg terpaksa x bg susu bila dia mintak selain waktu pagi, tgh hr dan mlm. mmg susah la mula2 sbb dia ngamuk haha.. tp lama2 nmpk la dia nk mkn balik sbb dia lapar... alhamdulillah berat ok balik lps tu..mungkin kna check diet routine anak dulu kot? sbb lain boleh jd gigi nk tumbuh jd x selesa dgn texture mknn. semoga membantu!

2y trước

mgkin juga kan mummy...anak sye die full bf tapi every 1hour minta nen,tp nen bkn sbb lapar nak ngepang je...sye cube cra mummy ye

ingatkan anak sy sorg je macam ni🥺. anak setahun 4 bulan.. setiap kali bg mkn mesti dia makan dua suap sahaja. pastu dia nmpak nasi dia lari. bukan nasi je kadang bg makanan lain pon dia x nak tp dia kuat menyusu. pernah cuba jugak x bg minum susu dalam masa yg lama. tp bila bg mkn dia tetap x nak. bukan dia yg nangis, sy yg nangis..huhu. struggle betul dah buat mcm2 tetap x nak. tp berat dia ok alhamdulillah..

2y trước

😂sama sangat...anak ok je yg ibu ni yg ngs,apa taknye malam2 time anak tidur tengok badan dah susut...masa baby dlu gemok siap nurse yg sambut kata bambam anak awak,lah ni dah boleh rasa tulang2 kat badan anak😭ibu pun jdnye emo

cube tukar menu die. bagi bihun sup, kuew tiaw sup. spaghetti goreng. buat kan sandwich. atau nasi tu buat kan bentuk2. cube tgok dkt fb ke tiktok ke, bekal si budak umar tu. byk menu2 mak die bagi, sekali dgn gaya creative lagi.

2y trước

dah buat mummy tapi tak jalan😭...boleh2 die tapis semua tu😂kadang tu ibu tepaksa paksa anak makan...sampai anak ngs bagai didera je,delama sangat...spegati hari tu pagi makan dah 2nd die dah taknak dah...

cube gap kan Mase susu ngn makan..ank sy menyusu 5 Kali sehari..sy gap kan dlm 2/3 jam antara menyusu n makan.. alhamdulillah die jd blh mkn n mnum wktu y d tetapkan.skarang setaun 6 bulan berat 16kg

2y trước

bkn 6 bulan.. setahun 8 bulan..sori..tgklh dlm pic sy

anak saya da nak masuk 3tahun pun susah nak makan. dia byk menyusu. tapi Alhamdulillah berat badan xturun

2y trước

anak sye dia lansung taknak makan 3suap dh lari,makan kerap jg dlm 5kali makan berat 2kali makan snak...makan buah tkda mslh tapi kalau dh bg nasi,sayur,ikan or ayam smua taknak

kurangkan susu sis. nnt dia lapar dia cari la makanan. atas setahun makanan nom 1, susu nom 2

2y trước

ok mummy tq bg tips ye😄

selain nasi.. puan boleh bg bihun..mee goreng . ataupn roti.. janji jgn mknan ringan