Nak fully breastfeed baby, tapi guna botol tak df boleh tak?

Hi. Nak minta pendapat mommies. Saya suri rumah. Anak first skrg umur 1 tahun 2 bulan. Insyaallah bulan 5 ni akan lahirkan 2nd baby. Anak first saya fully bf smpai setahun. Saya plan utk 2nd baby ni nak fully bf juga, tapi guna botol. Means saya pump, then bagi minum guna botol. Sebab nya, saya belajar dari pengalaman anak first. Anak saya sangat kuat mengempeng. Waktu Makan saya kelaut, kemas rumah semua lgi lah kelaut. Kkdg husband balik kerja pun saya terkejar kejar nak masak. Sbb anak mmg sangat kuat mengempeng. Tidur nak kena teman. Kalau x teman, dia akan tidur sekejap je. Dalam 30 minit mcm tu, and kalau dia terjaga mmg saya susah nak buat kerja😅 plus selama setahun saya df anak saya allahu mental sangat. Dengan sakit badan, timing makan kelaut. Kkdg 5pm baru nak lunch😫 tidur malam asyik mengiring je badan sbb anak menyusu. Mmg tknk lalui lagi dah semua tu. emosi pun jadi tk stabil. Penat sgt. breastfeeding is not easy rupanya. Skrg ni anak dah minum botol dah 2 bulan. Seronok sgt. makan semua teratur, rumah sempat kemas. Anak tidur pun tkpayah berteman dah. Tidur pun lama sejam lebih dpt la buat kerja rumah memasak sidai baju semua. So sbb saya pregnant ni jarak dekat. And dah tahu dah situasi kalau nak df tu mcm mana. So saya decide nak pump susu badan, then letak dlm botol je utk 2nd baby ni. Sbb nya nnti adik nya lahir, kakaknya baru 1 tahun 6 bulan. Saya tknk la nnti jadual makan kakaknya pun kelaut kalau adik nya jenis mengempeng. Japg tak sempat nak masak lah apa lah utk kakaknya. Tk dpt nak bagi attention kat kakak nya. Ada tak mommies yang suri rumah, fully breastfeeding tapi guna botol. Boleh share tk baik buruk kalau situasi mcm ni. Sebab saya fikir nanti kalau nak bercuti, berjalan mall susah jugak nak kena bawak breastpump kemana mana. Lagi lagi kalau tgh bercuti. Saya ni dah la kaki berjalan dengan husband. Wajib g healing healing. Saya masih dilema nak df atau susu badan tp guna botol.

1 Trả lời

terpulang pd awk sebenarnya...tp kalau sy xsuka sbb mls pump..hahaha...kalau awk jenis disiplin pam xde masalah...sbb kalau pam xikut masa pon blh efek penghasilan susu... sy dah 10thn non stop bf ank😅😅