Perancang Depo

Nak luah. Merepek betul la ambil perancang depo ni. Period lama betul. Yg doktor pulak paksa orang ambil. haih kita tau la kemampuan kita nak rancang sendiri. Korang rasa patut tak stop ambil. Cara nak stop? tak payah pergi appointment la kan

6 Các câu trả lời

Sama gak hari tu. 1st depo xperiod, 2nd depo period lama tapi sikit nak dekat sebulan period. Last2, ckp ngan nurse nak henti ambi depo. Try makan pil.. Mula2 nurse xsuruh sebab pil ni tkt kita terlupa, terus boleh subur.. Tp sy berkeras juga sebab xtahan kalau period xdtg or dtg lama.. Sebab badan sakit2. Dh ada bby lagi, suami pun jarang kat rumah. So sy memang bertegas tak nak depo. Nasib la nurse mengalah & bagi pil. Setakat ni makan pil, period datang every month walaupun kejap & badan sakit2 pun masa nak period je.

sy dr ank ptme smpai ke 6 rancang sendiri..xpernah ambk pil perancang..misi ade tegur ank rmai ..pastu mcm mne sy merancang..sy ckp sume ank y ade skrang mmg sy y nk..n ape y sy mrncang xpernah pn trbsbas ..sis blh je ckp nk stop sbb peod x jd x btul n nk rancang sndri

mcm sy dlu pn doc suggest suh amik depo atau pil perancng..tp sy bgtw sy xnk sbb sy ada mslh kesihatan dan sy tidak blh ambil mana2 ubt perncng kluarga sbb ia blh memudaratkan dri sy..jd sy merancng sndri ..kebiasaannye kita blh je plih cara nk merancng mcmne..

Sye amik cucuk depo sampai umur ank 6 thn, period x dtg sampai berthn2, klu dtg pun nk x nk je kuar, akhirnya stop mmg badan sakit2 sbb darah kotor x kuar hbs, 1 bln lps stop terus sangkut tggu masa nk bersalin bln 10 nie ☺️☺️☺️

Tula pasal col cakap nak stop depo sakit badan menjadi2 dye kata biase la awak ade anak kecil pastu kene jumpa doktor dulu baru boleh amik pil , period tengelam pastu x timbul2 , rambut asik gugur je x makan ubat lain selain amik depo 🥲

ikut sis.. Alhamdulillah dari anak pertama sy x makan atau ambik apa2 perancang.. semua saya rancang sendiri.. selepas 7 tahun baru mngandung lagi.. skrg menanti bulan untuk chaya mata ketiga