Curahan hati

Nak cite sikit😭 ini first time saya mengandong, Masya Allah sangat menikmati alahan😂 tapi kesianlah kt husband sbb mkn jd tk teratur, sbb tk ada yg masak, selalu beli kt luar, sampai bila ye biasa alahan tuh, Masya Allah, sometimes teringin mkanan msak sndiri tp tiap tengok bahan dapor mual😂 Masya Allah

20 Các câu trả lời

sy pun dri start tau pregnant trus bermula la journey mood swing,letih,mual dan pening. tp tu lah suami mmg jenis rajin mengemas n masak dri start kawin sbb dia suka ikut selera tekak dia bila dia masak. sy pla jenis ngapp ja x memilih mknn. lgpun dia msak sedap hahaha 🤭so sy xrisau. start 5 bulan selera sy naik mendadak sbb da hlg alahan tu, dri 65kg-80kg masa trim ke 2 tu. seramm... semoga sis dipermudah ya sis .. insyaallah nanti akan ok ..

sy pun alahan truk.. smpai hyperems dan mmg kluar masuk hspital. jgn kata makan, bau makanan pun xboleh apa lagi masak. suami kena faham kdaan kita, alahan ni bukan manja atau dibuat². org yg xalami xkan faham. tapi alhamdulillah masuk 5bln sy dah masuk fasa tenang boleh makan dan xmuntah² dah. baru berat naik sikit. tapi bau masakan mmg still lagi buat rasa mual tapi xmuntah.. nikmati je pregnancy journey awk..lain org lain pengalamannya ♥️

Saya awal trimester pun mcm sis. Bau nasi kena masak pun xleh. Mmg tak masuk dapuq la masa awal kehamilan. Husband amik bibik sbab taknak saya buat keje rumah dah and at the same time amik alih masak kat rumah. So ok la biarpun slalu husband ckap rindu masakan kite🤣 tp Alhamdulillah masuk 14w camtu dah ok dah and blh masak dah. So saya amik alih balik part masak2 and bibik just do the housework saja la until now. Hehe…

Huhuhu kesian juga kt husband sy. Tp sy lg kesian kt diri sendiri sampai langsung x boleh nk fikir pasal husband dah. Yg sy tahu hari2 fikir apa nk makan, apa makanan yg boleh masuk tekak, apa makanan yg x loya. Alhamdulillah at least suami boleh makan luar lg. Die pun x complaint apa2. Sy sampai beranak mmg jarang masak. X selera makan makanan sendiri.

1y trước

Saya jangankan tengok makanan, orang tanya “nk makan apa?” Dah mual😂😂

Biasalah tu. Fahamkan suami tu. Reda, sabar dan syukur hadapi ujian kehamilan. Sekarang ada anak susah juga nak di dapur lama2. Anak cemburu bila saya hadap sinki dan dapur. 😅 Lain orang lain pengalamannya. Mcm saya nak masuk trimister ke2, alahan masuk dapur dah hilang. Kadang teringin masak sendiri, pakai mask.

Sama lah sis teringat masa first trimester tau je dah ngandung terus morning sickness teruk smpi week 12 baru hilang. Mmg ngeri, masuk je apa2 makanan terus muntah.. Smpi suatu masa tu sy langsung x dpt bgn terpaksa cuti. Nasib la suami memahami.. Masuk trimester 2, hilang dah morning sickness 😌

Saya masuk 7 week start alahan teruk , tak boleh makan tak boleh bau apa2 tak boleh bangun . sampai ke hospital sllu masuk air . masuk je 20 minggu dah slow2 hilang tapi masih rse mual2 nya . minggu 22 dah boleh berperang dekat dapur cuma perasaan malas ni masih lagi ada 😂😂 malas betul nak buat ape2

1y trước

Betol, rasa nk tidoooooor😂 bangun skjp, tidor lagi😂

Eee sy mmg xblh btl bau org msk, dapur, tgk video org masak pon sy xblh. Semua benda sy geli nak muntah. Xtau la kenapa. Skrg masuk 5bulan pon sy geli lagi. Alhmdllh ada suami n ibu mertua y mmg xbg sy masuk dapur. Smpai skrg bakar roti pon sy xbuat.

Jangan risau sis ramai juga yang mengalami nanti dh 2nd trimester ok dh saya masak sampai la hari nak beranak , la je dapur cuti anak tak bagi kerjasama 😅

1y trước

Dah masuk dapur sis , suami suruh surrender tak tahan anak ngamuk akhirnya cuti hari2 lauk luar 😅😅

sama cm sy dulu. masa awal2 pregnant trimester 1. masuk dapur, alahaiii.. masuk trimester 2, ok sikit da boleh masak. skrg trimester 3, x larat dahh 😓