Ada ibu mengandung yg tak vaksin lagi dan nak tunggu sampai bersalin tak?

Nak ambil tapi second dose nanti dah 33 minggu dan tak recommend can

20 Các câu trả lời

First and Second dose saya ambik masa sebelum pregnant, waktu tu kena ambil sbb kerja.. Skrg pregnant anak no 2, dh tak kerja suami tak bagi.. Tapi doc di klinik kesihatan suruh jugak amek booster desak2 saya... Suami plk x bg sampai kami jadi gaduh.. Last skali sy ckp kat doc di kk, suami tak bagi dan syurga sy bawah tapak kaki suami, kalau sy melawan dosa sy dgn suami bukan doc tanggung.. Masa tu suami plk tiba2 masuk bilik doc, dia sound doc ckp booster vaksin apa semua ni pilihan masing2, dan tak wajib.. Dia suruh doc tu buat surat bertulis dan cop nama dia di surat tu, kalau apa2 jadi pada kandungan sy atau jadi pada diri saya, dia nak doc tu yg bertanggungjawab.. Diam terus bha itu doc.. Lps itu skrg ni doc itu x mahu amek sy punya buku, dia pass sama doc lain.. Doc lain baik saja, tak tahu knp doc yg mula2 saja check sy mau paksa2.. Kamuorg semua jaga bha diri baik2... Jaga kesihatan.. Jgn jadi mcm sy, sampai gaduh dgn suami bha pasal ini vaksin booster semua..

3y trước

bawa bincang dulu dgn husben sbb peranan anak ni, isteri suami perlu bersetuju..

dos pertama dan ke dua saya amik sebelum mengandung. nak amik booster, suami tak bagi. dia risau apa² jadi dekat saya dan bby. suami saya dah cukup 3 dos,dia cakap badan mmg rasa lain. cepat penat. baru buat kerja siket dah termengah² mcm tak cukup nafas. dulu berat dia 75kg,sekelip mata turun ke 60kg dah 🥲. dia cakap bukan sbb tak makan,tapi badan rasa penat sangat. dan sebab tulah suami tak bagi saya ambik booster dulu. nanti takut saya penat/termengah² nak bawak bby 9 bulan. lagipun takut risikonya. Tapi Alhamdulillah,KD tempat saya tak ada plak paksa² suh amik booster. dia cuma tanya je,amik vaksin tak. saya cakap amik,baru 2 dos. nurse pun tak kata ape².

hri tu sy ambil vaksin dose ke 2,sy xthu pun Tgh mgandung,kandungan gugur nk msuk 7mggu,janin kluar x bentuk,MCM ketulan daging je, sy 3x dh gugur,2020 etopic,2021 bln 5 gugur lg,kdungan 2 bln, lps tu ambil dose ptma,Lps tu x tau mgandung lg dh ambil dose ke 2 ggur jgk, Alhamdulillah akhir tahun 2021 mgandung lg, skg Bru nk msuk 4bln,lepas bsalin nnt sy Bru ambil booster..x mau kejadian berulang lg..due 22.09.2022 doa kn bby sy kuat dan slmt bsalin.

3y trước

tapi ramai je yg ambil vaksin Time prgnent,klo puan rasa ragu2,bole je tnya nurse masa nk bklinik nnt,Sya dah tnya hri tu,sy nk ambil vksin lepas bersalin,nurse kata ok je bole ambil Lps brsalin,sbb saya ada risiko keguguran,tulah sy x Brni nk ambil booster dlu.. 2 dose dh dpt gk..

lain plak kes sya , 3 klinik sya booking minta booster.. doc tue tau jaa mengandung trus dorg reject 😂 dorg kata x berani suntik org hamil skg.. then sya tya doc tmpt sya berklinik , dia pun kata ambik booster lps bersalin jelah.. 🤷🏻‍♀️ btw , sya booking kat private dan antenatal check-up kat private jg . yg pasti kalo walk-in kat klinik kerajaan dorg xkan ragu2 utk bagi booster kpd ibu hamil..

saya tak amik booster, saya ckp kat doc, not keen with it, apa pun after delivery..hubby x setuju tkt ada effect yg lain...xde siapa blh force cuma mereka blh terangkan kebaikkan .. pentingnye ... tp keputusan di tangan sendiri...saya tak berani nak jd test lab sukarela sewaktu ni...baik saya tawakal pada allah...dan bertanggungjwb sendiri...while pregnancy saya tak mahu amik risiko terhadap kandungan

Sy amik booster masa 30w sebab tau nk gathering dgn family2. Xnk amik risiko tawakkal je. Ditakdirkan semua family positif covid dan sy pun sama terjangkit. Alhamdulillah takde komplikasi. Dah habis kuarantin dah sekarang 34w. Yg mana x vaksin dan booster better jgn gi tmpat crowd sbb skang mmg senang betul jangkit.

dos pertma sy xtau lgi rupany dh prgnt . sec dos selepas 3bulan pregnant bru berani ambil itu pun siap suh bby kuat sebab sy jenis bkerja so perlukn dos . xde dos xleh kerja hmm (tpaksa nsip bby fhm) skrng ni tngh fikir2 nk booster ke x sbb skrng dh 33w hmmm dh dh la paksa sy ambil booster demi kerja dh la anak first 😣

3y trước

kan sy pun msa 30w covid ... ad ckp dh bole ambil ad ckp tunggu 3bulan. pastuu mcm mn pulak dngn 1 april nanti 🥺 klu xbole krja juga xpe la 😅sian ank first kut mls arr kena paksa2 ni

I was told to take my booster at 28 weeks gestation. hmm.. I do have my doubts la. nurse yg asked me. and somehow someone registered to to take my booster that day. I didn't go, lol. sy pun plan ambil booster AFTER I give birth. Due on 18-19th July 2022 ngam2 husband's birthday.

saya pn dh reject 2 kali utk booster ni. saya da tanya ness, diorang ckp lbh baik lps berpantang nt..badan dh sihat smua bru nk ambl. Sbb saya pn pnh keguguran thn lps & da mengandung lg thn ni tpi ada risiko jdi elakkn dulu utk ambl..x nk berulang sekali lg...

sye first dose masa 3@4 minggu preggy, second dose 14 week preggy. booster rancang nak ambik lepas bersalin. alhamdulillah xde masalah apa² baby sye setakat ni. skrg 39 week. tapi seeloknya lepaskan bersalin dulu la. risau apa² jadi dekat baby.