Naikkkan hb

Naik kan hb ibu mengandung …Hai saya pregnant 15 week dan trait talasemia..any suggestion supplements utk naik kan hb yg berkesan..dah minum jus delima still tak jln..btw doc bagi ubat Iberet-Folic 500mg..tanak susu sbb confirm akan loya..#SeriusTanya #bantusharing

2 Các câu trả lời

Supplement iberet folic 500 tu mencukupi. Kena amalkan pemakanan tinggi zat besi; daging merah (lembu, kambing, kerbau, itik, ikan yg tinggi zat besi, kerangan, sayur berdaun hijau) Lepas mak sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

Banyakkan makan kerang, hati ayam, sayur bayam, kekacang. Kalau boleh jangan ambil langsung caffeine (kopi, teh, milo). Makan ubat dr bagi dalam perut kosong 2-3 jam sebelum sarapan. Insha allah hb naik