suntikan perangcang

hi mummy2 semua. sy nk tanya kalau kita ambik suntikan perangcang banyak kesan buruk ke? sy baru lahirkan ank pertama skrg dh 7 bulan & umur sy 36 thn. kalau nk berhenti ambik suntikan tu biasanya masa umur ank brapa & payah tak nk kembali subur.. sy ingin tambah anak sebelum umur menginjak 40 tahun tp nak la juga jarakkan ank pertama ni. sakit bersalin masih teringat2 lg#firstmom #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Nk brhenti tu terpulang sis nk mengandung lg bila. Klau dh ready untk pregnant semula boleh stop depo, tp akan mkn masa atleast 3-4 bulan untk lekat lepas depo sbb hormon dia kuat, mkn masa untuk hormon kita stabil balik, ada yg setahun baru lekat. Mungkin sis boleh stop depo dulu & teruskan dgn pil perancang, sbb pil tu klau dh stop cepat boleh lekat balik. Pgalaman sy cucuk depo period non stop, sy amek skali je, lepas 3 bulan masih period non stop. So sy amek pil perancang untk stabilkan balik period. Mkn masa 3 bulan jugak baru period normal. Bila dh stop pil terus pregnant.

2y trước

sy priod ckit je tp dlm 4 5 hari jgk.. time priod nk solat msti mndi wajib dlu tiap kali nk solat sb komfius priod ada lg ke x. org kate ambik mase 4 bulan lebih @ setahun jgk nk kembali normal priod. sy mrancang nk baby lg sb umur dh 36 tp nk setahun sorg tu rasa sakit brsalin tu tringat2 je. maklumlah sy overdue & induce

suntikan ney sllunye ganngu hormon dan period je..tp ats org jgk sis..

2y trước

inshaallah..adik ipar sy stop da jgk..alhamdulillah skng da lrkat no2..bru sbln lbh haa...