Tak minum susu

Hi mummy smua bleh sy tye kalau tak mnum susu bleh ke?? And i dh 14 minggu prgnant

13 Các câu trả lời

Susu untuk kalsium.ibu mngandung penting ambik kalsium utk mnguatkn tulang.Baby membesar dgn sihat sbb ibu sndri xkekurangan kalsium..bayi mula mnyerap zat kalsium ketika trimester ketiga.. 1st trimester janin dlm kandungan memerlukan 30mg kalsium. 2nd trimester janin memerlukan 50mg kalsium. 3rd trimester janin memerlukan 250mg kalsium.. Kepentingan kalsium utk janin adalah utk mnguatkan tumbesaran bayi. Membantu perkembangan sistem saraf. Membantu bentuk otot-otot bayi. Menguatkan jantung bayi.. Manakala kepentingan kalsium utk ibu mngandung adalah untuk memperbanyakkan susu ibu. Menurunkan risiko diabetes slps bersalin. Saraf berfungsi dgn baik. Degupan jantung normal. Memudahkan pembekuan darah normal.

Kesan negatif tdk mngamalkan pemgambilan kalsium ketika hamil. -Daya tahan kalsium ibu berkurangan kerana bayi akn mngambil sedikit kalsium pada tulang ibu. -ibu berisiko menghidap penyakit osteoporosis(tulang mula mngecil dan reput) -Darah tinggi ketika hamil Kesan kpd bayi -kelahiran bayi pramatang -bayi lahir kurang berat dan zat

bole je kalo xminum susu..byk je makanan lain yg ada sumber kalsium puan bole mkn..yogurt ke,cheese ke..minta pil kalsium dari doktor ke..kalo kurang kalsium biasanya ibu2 akan mula sakit gigi..pastu tido malam akan kena tarik mengkarung kt betis tu ...

4y trước

Yeke bru2 kne 😅😅

saya sakit teruk lepas minum susu demam muntah2 alahan dgan susu. saya da consult dgan doctor. Doctor suggest makan makanan yg berkalsium, x ingat da apa. bole try google la. tp sala satu yg saya ingat tempe. sbb saya mmg suka makan tempe 😆

4y trước

Hahah mkn tempe pon sy ske bleh la gnti kn

Sis saya cadang sis amik ostematrix. sgt sesuai utk ibu yg tak suka minum susu. dalam ostematrix shaklee dah ada lengkap kalsium utk ibu hamil. sis boleh pm sayaa yee. www.wassap.my/601119277636/ostematrixspecialprice

Okey je tak minum, sekadar minum kdang2 je.. tu pun minum yg low fat.. alhamdulillah baby aktif & takda sebarang abnormal. kalsium ni bukan dlm susu semata-mata..

Susu bleh diganti dgn mknan harian.. Cth.bayam,kcg hijau,mknan laut yg xde merkuri,yogurt,ikan sardin. Bleh jgak rujuk doktor utk supplement kalsium.

Sy pon tak minum susu..doc kata minum soya,makan tempe,yogurt dgn kerap supaya cukup..jgn ambik susu coklat takut hb rendah

Doc ada bg tau sy, blh gntikn dgn mknn kalsium lain sis. Cth cheese. Cuba sis google or tnya doc utk info lebih tepat 😊

Smua yg sy komen ni berdasarkn pembacaan sy di info theasianparent jgak..☺sdikit perkongsian utk puan