Mual teruk lepas makan Obimin Pluz 😭😭

Hi mummies! Saya pregnant 13 weeks untuk first baby dan hari tu masa pergi first check up dekat KK, nurse recommend stop ambil folic acid and ganti dengan Obimin Pluz. Tapi dah tiga hari straight, lepas makan je tak sampai 10 minit dah mual mual lepas tu muntah balik semua 😭 Seksa sangat. Ada baca, mungkin sebab kandungan zinc yang tinggi dalam vitamin tu. Before this makan folic acid okay je, tak ada reaction apa apa. Perut pun tak meragam. Mommies ada experience macam ni tak? Huhuhu please share experience and cara nak bendung ni 😭😭#firstbaby #advicepls #firstmom #ObiminPlus

9 Các câu trả lời

memule aritu makan obimin jd sakit pnggang yg teramatttttt sgtttt.. tp ble tanye ad mmbe2 nurse yea mmg ad tp sbnrny itu yg terbaik tok baby.. 😂 sy gigihkan jugak makan dari week8.. now dah w13.. alhamdulillah dah takde sakit pnggng sgt.. maybe baby nak mmbesar.. doakan baby shat sbb nowadays selere makan yaAllah ke laot sgt.. 😭

saya pn mcm tu sis last nya doctr suggest kna makan 3 serangkai .foloc acid,vit c dgn b complex. obimin pluz tu mmg kuat effectnya cuba try obimin biasa dlu sis.. kalau tkleh telan jugak kena bgtau nurse la mcm tu nnti supaya ada solusi. ambik before nak tido pn boleh try dlu .

obimin pluz tu mmg tggi dgn vitamin, if kk sugest mkn obimin pluz mgkin ada problm.. normly dia org bg obimin je. sebolehnya mkn sebelum waktu tido. jgn amik waktu siang. lps mkn minum air byk sikit. lps tu tidur je.

sy dulu pon macamtu jugak, lepastu nurse tu ajar makan obimin dgn sunquick takde gula. Next appointment doc bagi ubat baru Maltofer (perisa coklat) boleh hisap atau gigit jee sis.. dekat any farmasi pon ada 😅

Bau Obimin Pluz mcm bau coklat. Itu baunya sblm mengandung, time mengandung baunya jadi bau apa entah🤣 sy dulu makan Obimin Pluz pun loya teruk. Then doc prescribed New Obimin je, tak loya makan yg ni.

Sis kalau boleh beli supplement sendiri boleh try cari Maltofer (suplement zat besi perisa coklat) kat farmasi, ramai yg tak boleh mkn zincofer dan obimin bila try maltofer ok..

Sy mkn zincofer. selalu mkn ubat sblm tidur. Klu pagi memang surrender. Mkn ubat tu, smbil minum sunquick kosong.

Saya makan obimin pluz sebelum tidur

Saya makan zincofer pun mual teruk.

3y trước

try iberet