teknik pernafasan semasa bersalin

hi mummies, saya nk tanya ada teknik atau kaedah yang boleh saya practise semasa nk meneran bersalin tanpa jahitan? saya plans nk bersalin normal tanpa jahitan kalau diizinkan Allah. mungkin ada cara, steps ker boleh kongsi tk...saya tk pernah ada pengalaman.

12 Các câu trả lời

Saya new mom. Dari awal ketuban pecah 9pm and contraction dtng mmg kawal pernafasan je. Tarik nafas pakai hidung, hembus skit2 pakai mulut. 10pm 4cm , tau2 masa 1:30am dah 9cm🤣 tp hujung2 tu mmg sakit teramat dah la tp tetap kawal pernafasan even dlam kesakitan. Saya bersalin xde koyakan tp doctor yg tolong guntingkan buat laluan untuk baby maybe sbab first time mom. So 3x push je baby kluar, baby 2.96kg. Yg penting jgan angkat bontot. Time contraction dtng baru push, push lama2 smpai hilang contraction thn rest jap. Dtng lagi contraction tarik nafas and push teran lagi lama2 smpai la baby kuar. Ok je sbnarnya tu. Hehe.. saya masi ingat kawal pernafasan sbab dari awal labor smpai dah beranak suami ade kat tepi je, dia la xputus2 suruh tarik nafas hembus 🤣🤣🤣 masa teran tu ketip mulut tu and teran. Pengalaman saya ni dah 9cm baru nurse panggil doctor. Doctor dtng prepare2 position kaki kite smua dlam masa sama doctor ckap blh dah teran klau ade contraction. So xlama la. Dlam 15 min je baby kluar dah hahaha… pengalaman kena seluk pun 2x je.. first masa ketuban pecah tu 4cm, 2nd masa dah hujung2 xtahan tu nurse seluk lagi dah 9cm

11mo trước

awak plan nk bersalin hospital mana

kalau 1st baby kebanyakan nya new mom doctor akan gunting sedikit utk mudahkan baby keluar. teknik pernafasan ni utk mempercepatkan bukaan kita. kalau bukaan full cpt lg cpt baby keluar. tapi tengok juga condition awak dan baby mcm mna. bergantung pada situasi semasa awak bersalin. sebab kita xboleh nk jangka cara kita nkn bersalin nnt mcm mana. awak kena belajar teknik utk meneran. dan pastikan awak xagkt bontot. dengar arahan doctor nurse bila masa perlu awak teran. macam sy masa 1st baby hampir kena ceaser. tahan sakit 15jam. poor progress bukaan. dah masok OT pon. tp doctor pakar bedah cakap nk cuba normal. jadi baby keluar normal dlm OT. 2nd degree tear. sbb mungkin angkat bontot dh xsedar sbb contraction sakit sgt😅. baby keluar 3.15kg 2nd baby. sy belajar teknik pernafasan. alhamdulillah sekejap je. masok labour room doctor terus ckp soh sy push. terkoyak sendiri. doctor cakap sbb kulit lembut mcm tauhu. jadi doctor jahit sikit. baby keluar 3.52kg. both anak2 sy masa sy pergi hospital bukaan dh 4cm. semoga dipermudahkan urusan awak. semoga proses kelahiran baby awak dipermudahkan ❤️🌻

11mo trước

tak sapu pape dan xmakan apa2 sbb dah xberani dh trauma. masa 1st baby dulu je ada buat urutan guna minyak kelapa dara

1. jangan jerit 2. tarik nafas guna hidung hembus guna mulut. anak pertama time pecah air ketuban sy xde rasa contraction so releks je lagi. skali kene induce drip mengelupur nafas kemana hembus kemana time contractions 😂😂. last2 kene marah dengan doktor sbb push main2 sbb penat terkjut layn contraction. baby kene vacuum and tear 2nd degree. tgh jahit dgr bilik sebelah punya menjerit kuat, nurse2 dalam bilik sy semua terkejut. anak ke dua. pecah air ketuban and contraction mmg dh ade. sampai pac releks layan contraction. mmg time contraction tarik nafas guna hidung hembus guna mulut. dok la bezikir. hp pon xleh tgk. sampai la doktor nak cek bukaan time tu mmg contraction dh kerap rasa nk teberak dah. terus bawak LR. ikut ckp nurse and doktor teran mcm nk berak tu. keluar lah baby. doktor kata ade koyakkan tp x banyak. and dlm pntang mmg cpt ok jahitan saya. kalau beranak xde jahitan tu sy x pasti untuk 1st mom. mungkin baby kecil boleh kot xde jahitan. tp bg saya jangan letak harapan yang tinggi nanti awak stress. pikir positif semoga dipermudahkan urusan supaya dapt jumpa baby cepat2.

boleh belajar kat youtube. sy 1st mom belajar kat youtube cara kawal pernafasan. tapi bila nak bersalin... x tahu pula sakit contraction cm tu... sakit sangat 😅.hampir 8-9 jam bertarung nyawa kat dalam LR. kena drip induce sebab dah overdue. lain org lain cara nak kawal pernafasan dan kesakitan yang di alami. yang penting, jgn angkat bontot dan dgr arahan doktor. kalau baby jenis besar, kemungkinan kena jahitan. semoga dipermudahkan urusan sis bersalin nanti.

11mo trước

Hm sama macam sye, selalu belajar pernafasan kat tiktok dan youtube sebab over due juga. So sye pun belajar la hari hari! Time hari nak bersalin tu lupa semua🤣 rasa macam orang gila dah. Tudung hilang mana huhu sye tak angkat bontot pun kena jahit sampai belakang juga sebab tak pandai teran. Sye tak teran bby sye, takde rasa nak teran. Tu yang heran tu. Nurse 4 orang tolak perut sye. Dokter kat bawah potong bawak keluar bby. Masa tu dah 7 jam dalam LR. Tapi sye tak kena induce. Hm macam tu la pengalaman sye untuk jadi ibu Semoga awk dipermudahkan masa bersalin nanti

bab meneran tanpa jahitan tu sye x pasti.. mgkin bgantung pada size baby jgak la.. tp teknik pernafasan tu klu sis ade bjet lebih bley join antenatal class byk hospital swasta yg buat (bbayar).. x pun kt youtube pun byk org buat.. jgn tkot kne gunting sis, Dr nk tlg buatkn laluan utk baby.. klu tkoyak sendiri lg tkot.. tp bsalin nie kte x bley nak expect ape yg jd, bley usaha & tawakal je..

Saya pon plan bersalin tknak koyak tapi baca , rata2 doktor yg gunting... tapi jahit bawah lagi senang jaga daripada cser , tawakkal jelah 😂😂 Doa dapat bersalin normal jela buat masa ni 🤲🏼 sebab saya takut nak tgk luka sendiri 🤣🤣

kalau 1st mom mmg doc akan gunting.2nd je doc x gunting.x nak koyak & jahit 10cm baru teran & jgn angkat punggung

dekat ig blh follow eja confinement helper.. dia ada buat kelas berbayar tp byk je dia ajar free

sy pun sedang bljr. Moga bermanfaat! ☺️