Minyak masak

Mummies boleh x tlg suggestkn minyak apa yg sesuai utk ditambahkn dalam makanan bayi 8 bulan...

60 Các câu trả lời

INFO MINYAK ZAITUN (OLIVE OIL): *Extra virgin olive oil (EVOO)* adalah hasil perahan pertama dari buah zaitun. Khasiatnya memang tinggi dan tidak perlu di masak. Perlu dititik atau direnjis begitu sahaja ke dalam bubur bayi. *Virgin olive oil (VOO)* adalah hasil perahan kedua. Yang ini pun elok digunakan untuk dititis atau direnjis ke dalam makanan/bubur bayi. *Pure olive oil (POO)*/*olive oil* boleh digunakan untuk menumis makanan. Tapi untuk deep fried, minyak sawit adalah paling sesuai digunakan. Minyak zaitun tidak boleh digunakan pada suhu yang tinggi. Beza antara EXTRA VIRGIN OIL dengan PURE OLIVE OIL Walaupun dedua ni nama dia minyak zaitun. Tapi dedua ni tak sama fungsi dan rasa tau. Minyak zaitun ni ada gred gred dia. minyak zaitun Kalau nak tau mana yang lagi baik, kita tengok kandungan acidity dia. Acidity untuk yang high quality mesti 0.8% ke bawah. Ni tuk extra virgin olive oil tau. Kalau pure olive oil pulak acidity dia 2% keatas. Olive oil / pure olive oil Kalau nak main masak masak. Korang guna la "pure olive oil". Pure olive oil ni pada asalnya minyak zaitun yang tak boleh dimakan sebab bau dengan rase dia tak sedap. Acidity dia pun lagi tinggi berbanding minyak zaitun extra virgin. Jadi minyak zaitun ni akan diproses supaya boleh dijual. Lepas diproses, warna dan rase dia akan hilang tau. Jadi minyak zaitun ni akan dicampurkan dengan virgin olive oil sikit supaya ada aroma ngan rasa buah zaitun. Biasanya 85% minyak zaitun yang di proses, lagi 15% virgin olive oil. Lepas diproses, minyak ni sesuai untuk kita goreng goreng. Warna minyak zaitun pure ni lagi cerah dan rasa pun lagi natural tau. Tak de rase pahit minyak zaitun. Extra virgin olive oil Kalau yang extra virgin pulak biasanya diperah secara perahan sejuk supaya khasiat, warna dan rasa dia tak terjejas. Minyak ni sesuai tuk makan gitu jek ataupun dressing kat salad. Minyak zaitun extra virgin ni kalau kita gunakan tuk tumis, khasiat dia akan terjejas pastu boleh menyebabkan masalah hipertrigliseidemia iaitu lebihan lemak dalam darah. Jadi kalau korang nak main masak masak, beli yang olive oil atau pure olive oil. Sebab dia tahan panas. Tapi kalau nak makan sebagai supplement harian. Beli yang extra virgin tau. Minyak zaitun yang extra virgin ni tinggi oksida pastu ada banyak khasiat lain. ps: Minyak zaitun ni kene simpan kat tempat kering dan gelap (tak kene cahaya matahari) supaya khasiat dan kualiti dia tak terjejas. Sebaiknya beli dalam botol kaca yang gelap. Baby 6 months dah boleh bagi olive oil. Bagus untuk tambahkan berat badan baby 😊 #CopydariFb

extra virgin 0live 0il,yg ni utk titiskan dlm mknan anak..ni sy share utk awk,baca la yea.. Manfaat EVOO untuk Bayi Banyak manfaat EVOO untuk bayi mulai sebagai campuran makanan hingga untuk campuran makanan hingga membantu menyembuhkan sembelit. 1. Pertumbuhan Tulang Bayi EVOO mengandung asam linoleat dan asal linolenat, dimana asam lemak tersebut terkandung juga di dalam ASI dan mempengaruhi pengembangan dan pertumbuhan tulang pada bayi. 2. Anti Oksidan Extra Virgin Olive Oil mengandung banyak vitamin seperti vitamin A, C, D, E, K dan B. Evoo mengandung anti oksidan yang tinggi dimana dapat mencegah penyakit-penyakit serius seperti penyakit jantung dan kanker. 3. Pertumbuhan Otak Bayi Asam oleat yang terkandung dalam EVOO juga hadir dalam ASI, sebagai pendukung pertumbuhan dan perkembangan otak bayi. Asam oleat yang terkandung dalam EVOO tidak lebih dari 0,8 gram per 100 gram. 4. Anti Inflamasi Manfaat EVOO untuk bayi lainnya yaitu memiliki sifat anti inflamasi yang dapat mencegah dan mengurangi sejala asma. 5. Menyembuhkan Sembelit Ketika bayi mengalami sembelit menjadi kebingungan bagi Moms untuk mengatasinya. Hal ini karena bayi belum dapat diberikan obat pencahar. Akan tetapi, hal ini tidak perlu dirisaukan kembali karena ternyata EVOO dapat digunakan sebagai pencarahar yang lembut untuk perut bayi..

8mo trước

evoo untuk titis dlm makanan baby sis. utk tumis boleh guna unsalted butter or minyak masak biasa pakai kt Uma je

Any minyak, olive oil & minyak sapi... Bawah 2 tahun pantang gula garam.. Alhamdulillah setakat ni biar tiada guna gula garam sedap ja rasa dia.. Lama2 dah terbiasa.. Nak bg rasa manis letak pure kurma.. Nak bg rasa masin2 letak celery.. Nak bg rasa masam2 letak tomato... Lg satu bila bawang putih & bawang merah dikisar lg terasa sedap.. Skg ni anak dah setahun 1 bulan.. Mami & anak makan sekali buat lauk lebih... Fuhh turun badan btul 😂 dari 57kg skg dh 44kg... Road to 2 yrs bebeh... #nosalt #nosugar

Anak sy xde pantang2 makan ikot bulan sis..janji makanan x pedas x masin sgt..dia suka bg je makan...kalau anak da ada gigi...masak nasi sup ayam letak carrot kentang mcm sup kte selalu makan...jgn masin sgt...pon da sedap bdk2 makan...kdg 8 bln anak xde gigi lg kne masak nasi lembut dgn lenyek2 bg hancur nasi dia...

2y trước

betoii jugak tu...

minyak apa2 pon sesuai mummy..kalau mummy pakai evoo jangan guna untuk menumis yer. nnti dia jadi racun. evoo titis dalam makanan je terus. kalau mummy nak cuba babyfood untuk bayi yg takde gula,garam dan bahan pengawet Boleh whatsapp saya di http://www.wasap.my/60175660392/Nakbabyfood

2y trước

teriam kasih info..sgt2 berguna

jika ada kemampuan lebih boleh menumis dengan minyak kelapa organic/Pure olive oil,atau selepas masak titiskan Extra virgin olive oil dlm masakan baby..insyaa Allah berat baby pun bertambah,kiranya berat baby bertambah dengan berasaskan lemak yg sihat.Alhamdulillah berat dan tinggi baby sy 8 bulan ideal,tidak berlebihan dan tidak kurang berat dan tingginya.

Palm oil yg kita biasa masak boleh sis. Start from 7 months above boleh mula menumis. Dan boleh mask macam2 dah for baby. Nak bagi makan, boleh blend halus @ kasar sikit. If evoo tak boleh menumis, hanya boleh titis lepas masak makanan baby .

Assalamualaikum puan. sya nak tanya. jika saya sudah terguna ninyak extra virgin olive oil untuk menumis makanan baby masih boleh dimakan atau xboleh?sebab sya sudah membuat dlm kuantiti yang bnyak untuk stock Frozen.. mohon pandangan puan.. terima kasih

Olive oil.. depends type of olive oil kalau nak tambah.. ada yg boleh masak , ada juga lepas masak baru boleh letak.. 😊

minyak kelapa dara, bagus utk tingkatkan antibodi baby

2y trước

kalau minyak kelapa dara ni nak titis dalam makanan anak ke? sy nak try bagi anak 8m tapi xtau cara yg terbaik.