1st time pregnant & ada bleeding

Hi momy kt sini sapa ada pengalaman bleeding tak mcm sy? Bru td je ade.. Sy bru 1st time preg so tak thu ttiba ada bleeding cuma tak bnyk mcm becak² gitu saja. Normal ka?#firstbaby

16 Các câu trả lời

Saya pun pernah bleeding tiba2 sebab kantung tak normal. Awak dah berapa weeks? Ada janin tak? Awak jumpa doktor kalau nmpak tompokkan coklat atau merah cair atau darah. Sikit pun kena pergi jumpa doktor jngan biarkan awak perlukan rawatan cegah dari awal boleh lagi diselamatkan. Yang penting jngan buat kerja la kena bnyak rehat saya second pregnant ni mmg tak buat kerja langsung sebab nak jaga betul2 masuk kandungan 4 bulan ni baru buat kerja rumah tapi jngan yg berat2 la sebab baby masih kecil lagi. Buat kerja yg ringan dan tak memenatkan maknan kena pantang dan jaga. Banyak kena belajar hal2 pregnant ni kalau ada masa lapang kaji dalam apps ni

2y trước

InsyaAllah sis trima ksh kongsi pngalaman & tips kt sy ye.. sy doakan smoga sis dan baby sis dlm keadaan shat dan slamat jua.. trima ksh ya sis

taktau nak jawap mcm mana dah soalan mcmni. rasa boleh taip kt search dulu kot soalan ni baru tanya. faham rasa nak tahu apa semua. tp kan nurse/doktor dah ckp kalau ada apa2 spotting/bleeding terus kena ke klinik/hospital. kalau ikutkan logik, manada normal pregnancy ada benda2 lain ni. so kt situ je dah terjawap. & ada org takda apa je spotting pun, ada org boleh jadi ancaman keguguran/dah gugur. cepat2 la ke doktor biar yg pakar je nilai. org kt sini taktau nk buat apa, nilai mcm mana ya. pls.

2y trước

ye tak mrah tp normal la dlm bru 1trem ni sbnyak skit ada rsa sensetif trguris.. kalo bole rujuk smua ospital/nurse tu btul dah cuma takde dh la nk kongsi pngalaman sini mcm mna keadaan dia slpas tu.. kita rsa kita thu sbb tu kita brkata demikian pd org lain sbb tu org bole marah kita jwb mcm tu kt org ye dop 😉 jgn garang² sgt chill² sudah la 😄👍

Hai mommys , sy pun pernah mcm ni msa kandungan semester 1st .. lama jugak bleeding dlm sebulan , hspital bagi ubat kuatkn rahim .. alhamdulillah skrg dh ok , nak masuk 7bulan dh skrg .. kena bedrest sgt” yaa sis jgn buat kerja apapun .. mmg agak risau , klu ada bleeding banyak lagi , penuh pad 32cm dlm sehari tu kena pergi lagi emergency ye sis , jgn biarkan .. pujuk bby kena kuat , mcm sy tu hri sbb uri kat bawah jdi tiap ari pujuk bby mnta bwk uri naik ats ..

2y trước

hi awk tq share pngalaman sis kt sy ye.. ye sy da pegi klinik smlm and die bg ubt hormon utk kuatkn rahim so far ok² sje.. btul ckp sis kna bnyk rhat jgn keje kuat sgt.. smoga sis & baby dlm keadaan shat belaka ye.. t.care sis.

Hi sis. Yg penting kena pegi hosp ya sis. Saya dulu pun mcm tu jugak masa 1st trimester. For now elakkan dlu dpd bersama suami ya. Jgn angkat benda berat, makan yg sihat2. Sis boleh google & baca tp saya faham, kadang2 too much info dekat google & kita lebih nak dgr pandangan org yg ada pengalaman sama. So its okay to ask, dont worry! Been there! Jaga kesihatan ya sis. Apa2 terus pegi hospital ya

2y trước

hi sis. alhamdulillah akhirnya ada jg yg memahami sy. ye btul ckp sis tu sy ada bnyk jg mmbaca dri ggle but sometimes sy prlu jg dgr pngalamn dri org lain, kita sama² kongsi takpe. ye sy pun 1st trimstr ni dan baby 1st tak thu ape² lg bru nk ade pngalaman. sy bru smlm balik dri klinik alhamdulillah doc ckp takde ape tak truk sbb sikit sje spotting. doc bg ubt duphaston kt sy & mnta consume ubt tu pn takpe smpai 4 bln. ye btul sy kna bnykkn rhat & ambik cuti utk kesihatan sy.

Sy pernah bleeding time 11w n 16w.. tapi yg masa 11w Tu x smpai sehari darah stop doc Pon bagi duphaston..masa 16w pnuh jugak la panty liner smpai 3 Kali kena scan n check bwh..alhamdulillah ok..doc bg ubat duphaston tu lagi skali.. alhamdulillah skrg baru 18w harap dah xde la bleeding lagi..

2y trước

insyallah smga kandungan Kita selamat smuanya Amin. take care sis

g klinik. sy mcm tu jgk.. so kena selalu pantau n refer pada yg lebih pakar. nti doc akan cek n akan nasihat apa yg patut. jangan tangguh2 ye.. kena bykkan berehat, jgn angkat bnda² berat, jaga pemakanan elok²

Sy pernah. Baik pergi check doctor terus lagi baik. Ada org kata normal tp haritu sy keguguran lepas beberapa hari spotting. InshaAllah dipermudahkan utk awak ya

2y trước

InsyaAllah amin trima ksh krana sudi jwb soalan sy wlpun sy rsa mcm mmg nk kena mrah dgn org lain heheh td sy bru ja slesai cek kt ospital lpas balik dari keja & kena hadap jammed lg dan result nya alhamdulillah msih dlm keadaan baik doc ckp normal bg sy

sebarang pendarahan ataupun lendir coklat keluar waktu tempoh 9 bulan mengandung sila ke hospital segera untuk rawatan & pemeriksaan lanjut..

Saya ada bleeding selama sebulan. Dr bagi duphaston untuk kuatkan rahim. Alhamdulillah baby sihat dan selamat. Apa apa pun kena rujuk hospital secepatnya

2y trước

alhamdulillah td sy dah cek klnik dan situasi sy pn sama mcm sis.. trima ksh krana sudi jwb soalan sy.. sma² kita kongsi ye dop 🙂

saya jenis pregnant bleeding .. start 13 week sampai 16 week . tak keluar banyak just coklat2 . pergi hospital cakap takde masalah apa . cuma on duphaston shj .

2y trước

hi sis, ye sy pn sbijik kes mcm sis ade bleeding just tompok² coklat jg alhamdulillah smlm sy dah pegi klinik & dia bg ubt kuatkn rahim duphaston jg. thanks sudi kongsi pngalamn sis kt sini. alhamdulillah hrini sy da ok 😉