Kuman gbs ..

Hello moms..mcm mna kta nk tau klau kta d jngkiti kuman gbs ya.. Mcm mna pla cara nk rawat.. #seriusnanya

14 Các câu trả lời

salah satu tanda, keputihan banyak, gatal berbau & bertukar warna to slightly kuning/hijau. boleh ke klinik swasta cakap nak swab cek keputihan. saya kena rm90. dalam 5 hari dapat result. saya cek keputihan dulu setahun sebelum mengandung, sebab keputihan banyak luar biasa tapi takberbau dan tak gatal. found out gbs+ & makan antibiotic waktu tu. so skrg sy tengah pregnant anak 1st, 18w, ada keputihan yg gatal n sedikit berbau, Dr KK cakap dia treat as gbs je. tapi takde bg antibiotic since sy dah pernah makan antibiotic utk gbs sebelum ni. dia cuma bagi ubat insert je utk kurangkan whitish discharge tu. lepastu usaha sendiri buat sitz bath hari2. gbs tak bahaya kalau dah tahu sebab nnt waktu bersalin dia akan bg antibiotic. kalau taktau tu yg bahaya, effect akan kena kat baby masa proses melahirkan sebab baby akan lalu kat laluan vagina. better mommy pergi swab kat swasta, cepat & takyah menunggu appointment semua. result dia nnt, inform terus dekat nurse/Dr kk incharge. sementara tu, mommy boleh buat sitz bath hari2. air suam + garam himalaya je.

Hi, Puan. Pengalaman saya, saya mengalami keputihan yang terlalu banyak dan buat saya gatal. Gynae saya suspect GBS, terus buat swab di genital area untuk ambil sample. Hasilnya positive. Process swab tak sakit dan sekejap sahaja. Ada 2 rawatan: 1) Sebelum bersalin Gynae prescribe ubat makan dan ubat insert. 2) Ketika proses bersalin, Gynae on antibiotic by drip. GBS tak bahaya untuk ibu tapi bahaya untuk baby ketika proses bersalin. Ada juga yang tiada simptom apa-apa. Jadi amat disarankan untuk test GBS.

1y trước

Hi, Puan Nurul! Susah nak agak ia GBS atau tidak. Kadang keputihan itu berada di dalam. Macam saya, waktu swab gynae kata dalam ada banyak keputihan. Saranan saya elok Puan lakukan pemeriksaan. Hanya cara itu sahaja kita boleh tahu positif GBS atau tidak.

sy slh sorang yg ada candida & gbs+ dan dah selamat melahirkan baby pada 5.1.23. keputihan yg bertukar warna, berbau dn menyebabkan kegatalan. tetapi ada juga mommy yg keputihan biasa yg detect gbs. kebanyakkan kk akan ckp keputihan tu normal. boleh cuba dapat 2nd @ 3rd option. boleh buat swab keputihan di klinik swasta. gbs+ masa awak nk melahirkan baby nanti dkt hospital doctor akan on antibiotik. jika ada salah satu tanda bersalin terus ke hospital. jgn tunggu semua tanda turun

1y trước

rasa below 100 awak. mcm sy buat haritu dlm 70rgt awak. boleh cuba call tanya dulu tengok

Sy de gbs.. Detect masa 6bln x salah. Doc cube bg candid sekali je. Pas2 smpai bersalin xde antibiotic. Keputihan sy xde tp bile doc cek vagina de. Keputihan sy pekat sbb tu x smpai ke underwear. Masa bersalin normal. Baby kene on antibiotic & duduk wad 6ari. On antibiotics 5ari. Doc baby siap ckp kenapa doc sblm bersalin x bg ibu antibiotic. Sy jwb kalo doc tnye sy, sy nk kene Tanya sape plak.. Huh.. Alhmdulillah baby semua ok..

better buat test utk langkah selamat. nanti checkup blh bgtau nurse kata ada keputihan dan rasa gatal. mcm sy kena anak no 2. kena bersalin 39w. kena masuk wad awal utk induce. nanti dr on drip antibiotik masa dlm lr. anak lahir kena on antibiotik plak. mcm anak sy semalaman. pastu kena buat hearing test. x silap masa umur 3 bulan. next pregnancy sy request buat test. Alhamdulillah yg lain negetif

Kena buat swab test ambil sampel..saya pun baru tahu ada GBS+ sebab sebelum nie nurse cakap normal je..tapi rasa tak puas hati,saya bagitahu doc terus dan doc bg tarikh untuk buat swab..sekali dapat result +ve...saya takda gatal2 pun,cuma keputihan banyak dan bewarna kuning..

sy keputihan xteruk tapi +gbs. swab pon sbb demam lepas cucuk att masa 37w. 39w dah pecah ketuban baru nurse bgtaw result baru kluar & +gbs. gelabah dorang on antibiotik. Alhamdulillah 4jam kmudian baby keluar tp xkena tahan wad. baby sihat

utk kepastian memg kne buat swab kt bwh tu (HVS) bley request kt kk atau klinik swasta.. ubt xde sbb x bahaya utk ibu.. klu sis pregnant, sblum bsalin inform Dr utk on antibiotik utk protect bby dr tkena jgkitan..

syaa pon ada keputihan sejak masuk kandungan 30 week, keputihan cream mcm tu mcm berair, tpi xgatal n kurang berbau..mcm tu kena buat jugak ke. sbb bila check kk doc cuma ckap itu normal.

1y trước

sy macam awak masa 1st baby sy xtahu pon pasal gbs ni. sy ada keputihan kuning pekat. pernah inform nurse. nurse ckp normal. jadi masa tu mmg buat xtahu la. sbb nurse dh ckp normal kan. masa 2nd baby ni baru tahu pasal gbs. dn mmg inform doctor. doctor terus buat swab.

low vagina swab boleh ttahu ada kuman GBS atau tidak. rawatan diberikan sblm bersalin pd ibu n anak (antibiotik)