PETUA NAIKKAN HB

Moms,ada x petua utk naikkan HB? 🤧

13 Các câu trả lời

1) kalau ada minum minuman berkafien (tea, milo, coffee, nescafe, etc) sekurang2 nya gap 3jam selepas/sebelom pengambilan ubat iron 2) kalau minum susu pon atleast gap 3jam juga 4) boleh cuba makan real food makanan tambah darah mcm jambu batu, delima, hati, kerang, ulam raja, daging, etc. 5) boleh makan ubat dgn air sunquick tanpa gula atau air limau nipis. macam sy ada talasemia trait jadi hb mmg ada turun naik. doctor ada mention if dlm range 10 tu masih dikira okay. sy pernah je hb dpt 8.9. siang sy amalkan makan ganilia dan malam sebelom nak tido baru sy mkn ubat iron dgn air sunquick tanpa gula. ada juga kadang2 sy makan jambu batu atau delima. sy xmakan hari2 la. masa 36w tu hb dah naik 11.1 maintain smpai nak bersalin☺️. mcm sy coffee lover sy minum je. cuma berpada2 ikot limit.

Tqvm puan🥰 Alhamdulillah puan dh brslin ye skrg🤲🏻 blh sy thu x ,ubt 4 serangkai yg kk bg tu blh mnum skli dgn air sunquick ke?sbb skrg sy xamik pape air manis pn sbb tkut sgt sngkut GDM,skrg byk mnum air kosong & mkn yogurt,tp doc ada ckp,kna amik jgk air gula sikit cuma jgn kerap la..sy first mom byk yg sy xthu bab2 preggy ni😅🥹 Boleh sy thu x ,ganilia yg puan aml sblm tido tu utk apa ye?adakah utk tmbh kalsium?

2y trước

most wc awak❤️. aamiin aamiin ya mujib. thank u awak atas doanya🌻

Saya pun alami masalah yg sama sepanjang mengandung. Dari awal pregnant sampai dh bersalin pun HB below 11. Sampai 3 kali tukar ubat tambah darah. Last doktor bagi iberet. Masa last check HB, saya makan kurma ajwa. Alhamdulillah naik la sikit dari 8 naik ke 10.3. Doktor risau saya kena masuk darah lepas bersalin. Tapi alhamdulillah, semua okay.

saya dulu min zinchofer dua bijik sebelum tido...doctor nak saya mkn mcmtu..pastikan masa mkn tu perut kosong...jgn minum air susu atau air coklat atau air caffein semasa mkn ubt zinchofer tu ...mkn bersama vit c..ex air oren atau buah oren

2y trước

Air sunquick blh x sis?

Dlu hb Sy slalu low. Ubat tmbh drh tu liat sgt nk mkn Sbb bau hanyir. So smggu sblum check up suami akn bg Sy mnum horlicks. Hb cun msa checkup. Mcm tu la amalan smpai bsalin. Bby skrg nk msuk 9 months

nk naikkan hb.. cara makan iron tu kne berjarak dgn oebgambilan calcium..jgn bertembung !(sbb calcium mnghalam serapan iron) mkn iron kene gabung dgn vit c(team terbaik)

amalkn kapsul minyak klpe dare d'aura...mmg best..sy amlkn smpai bsalin... hb ok... time bsalin tu kurang rase sakit...xde kesan koyakkk n jahitan pon xde...mmg best...

2y trước

kt shopee lazada ade...kt fb2 pon ade...kt farmasi tu mgkin ade tmpt ade...hrge pon mpu milik...insyaallah...

minum gulsan pati delima tu…sy minum tu hb terus cantik maintain je sampai skrg..skrg sy dah 38weeks…kencing kotor pun dah takde

Petua naikkn hb awk jgn seskli skip mnum ubat tmbah darah dri kk klu awk mnum tak tratur hb awk akn tk cntk

cuba try susu kambing. saya minum susu kambing laz dan hb saya naik