Bayi 10 bulan kurang menyusu

Hi moms.. normal ke bayi nk membesar ni makin kurang menyusu.. bayi sy aktif je, tp makin hri semakin kurang nk menyusu.. dlu menyusu 2-4oz dlm 2-3 jam shari.. tp skrg, 3-4 jam minum pn dlm 2oz je.. klau tidur mlm kdg2 smpai 7jam x bgun menyusu.. bg susu pn minum 1 - 2oz sbb mata nk tdo.. knape eh? Klau bab makan, dia lebih suka mkn bubur nasi kosong, klau ada cmpur sayur ke, dia makan tp x habis smangkuk... normal ke? Risau lah

4 Các câu trả lời

Anak saya start 5 bulan mcm tu dia dh kurang menyusu. Umur 7 bulan terus stop taknak menyusu langsung baik breastfeed atau formula. Usaha macam macam dah nk bg dia minum susu. Tapi makan okay cuma berat susah naik sebab bawah setahun masih bergantung pada susu jugak. Dr suggest bagi fullcream milk. Alhamdulillah dia boleh terima walaupun sehari tu tak banyak sgt. Dari segi makan, saya perasan dekat anak saya, bila dia reject 1 makanan, saya keep on offer. Kalau taknak, sya tak paksa tp nanti saya bagi lagi. Sekarang 11 bulan dia makan semua. Kalau tak minat dia makan sikit tp sy keep on offer. Semoga dipermudahkan

Anak. Saya pn di fasa itu, tpi saya perasan setiap. Kali die teething die mmg akan kurang susu, so saya rasa mgkn sbb gusi die bgkak xselesa, cuba awk bg bnde2 sejuk dlu tgk cmne.

ada tanda2 nk tumbuh gigi tak? kalau ya mungkin gusi dia tak selesa. 10m still makan bubur ke? cuba tukar tekstur bagi kasar sikit

3t trước

Ye.. 10m dia msih mkn bubur.. tp bubur nasi tu x lembut, dia kasar.. nk bg tekstur mcm nasi trus tkut tcekik pulak, sbb gigi bru tumbuh 2.. mcm ada tanda nk tumbuh gigi, tp bila check, xda plak nmpak apa kt gusi

baby dah makan nasi mmng kurang mnm suusu...mengikut pengalaman saya la