Pengalaman anak terkena sawan demam

Hi moms.. mana2 ibu yg pernah berpengalaman anaknya terkena sawan demam boleh share pengalaman kt sini tak. Umur berapa mula kena sawan dan adakah sawan itu berulang. #ingintahu sangat2 sbb anak saya umur 5 tahun baru2 ni terkena sawan demam sbb tonsil. Dah brpe hari dah keluar wad tapi saya masih risau dan trauma. Kesilapan saya sbb takde ilmu, jadi saya angkat anak dan mandikan di bilik air. So far anak ok.. tp masih demam.

6 Các câu trả lời

my 1st exp, anak 2y kne sawan sbb suhu spike. jd pkul 6 lebih lepas subuh, ayahnya yg perasan sbb tgh siap2 pi kerja, sy bru nk terlelap sbb jaga malam anak demam panas. last makan syrup panadol pkul 9 sebelum tido tu, then tak bg dah sbb anak memg taknak mnum dh. jd biar jela, masa tu ubat supp pcm pun tak tahu lg fungsinya. masa mlm tu anak just pakaikan pampers je, lepastu hanya lap2 bdan guna air asam jawa. suhu anak naik turun kejap okay kjap spike, then pkul 6 lebih tu dh start sawan dlm 2 min mcm tu, lepas je sawan tu anak tidur longlai badan dia sejuk betul, masa tu ya Allah rasa nk tercabut jantung, tak nyahut pun kalau kne panggil. otw pi emergency tu dia cirit banyak, then dkat emergency tu dia sedar, ada nangis n gelak, nk mkn roti, doc cek kata sbb ada jangkitan kat paru2, on antibiotics then okay dah. then tnya dr, dr kata kalau anak demam panas, just kita basahkan tgn kita then renjis2 dekat celah2 pelipat tempat suhu panas tu terperangkap mcm celah ketiak, leher, kaki dgn private area tu. jgn sapu mcm kita selalu guna kain tu lap2 kan sbb nnt lg ttup rongga keluar haba tu kat bdan anak. just renjis2 gitu je. then boleh prepare ubat supp pcm yg masuk ubat bontot tu in case suhu anak tak turun tgh mlm tu just kne tahu dos. kalau anak boleh mkn ubat syrup then much better, sbb supp dgn syrup tak boleh amek masa yg sama. kne ada gap. kalau syrup pun tak jalan, kne pergi klinik sbb kekdg ada budak pcm syrup biasa tu kne amek brand yg 1 lg tu. pape pun better rujuk doktor. tu la 1st n last anak kne sawan, jd setiap kali je bdan anak panas, akan bg ubat syrup then monitor dlm 5-6 jam, kalau dh 5 jam then badan anak panas lg, bg pula next dos syrup tu. kalau tgh malam anak demam then suruh amek syrup dia taknak memg kne juga ubat bontotla sbb seriauuu dh dgn sawan ni.

Anak sy hampir sawan sbb sy basah kn kepala bila cecah 39 tu. Nasib smpt bw g klinik. Mmg sgt trauma. Lps ni basah kn kt point2 penting je, jgn seluruh kepala dan badan sbb dia akan rasa ksejukan lps tu. Bila kesejukan badan dia akan trigger to produce more heat tu yg suhu akan spike. And stand by siap2 paracetamol syrup and supp paracetamol (ubat masuk bontot), dosage smua follow as advised by doctor.

tak ada pengalaman. tp doktor yg beritahu kena lebih alert bila anak dah pernah terkena sawan, boleh berulang.. bila suhu anak terlalu tinggi,jangan terus mandi.. lap dahulu badannya.. harap doktor dah beri antibiotik untuk tonsil. tonsil memang punca suhu naik mendadak.. semoga awak diberikan kekuatan dan kesihatan menjaga anak yg tidak sihat..

sye! da 2x.. first mse umur stahun.. 2nd mse stahun 6 bln.. kne warded tp Dr treat as demam.. sawan memg akn brulang.. klu sawan ble dmam tu consider biasa & normally xde ubt utk treat sawan tu.. klu sawan slain waktu dmam bru ade ubt sawan..

1mo trước

blum 2 thn lg..

sy anak kena sawan mse tu bru 3 minggu balik umah lps bersalin , slmat adik tlg , sb sy punya mengelabah sampai menangis , bila adik tlg lap2 ank da ok baru ok sikit , sy pon baru ok sikit .

1mo trước

sekarang anak sis umur berapa ? masih kena sawan lg ke ? sbb risau kalau berulang

Anak buah saya umur 6 tahun asal demam je mesti kena sawan sampai tarik hbis 1 badan keras …