Ubat yg diberi kk

Hi mommys semua, nk tanya nurse kat kk ada bg ubat kan diawal kehamilan, ada bgi ubat folid acid dan lain2 tpi sy langsung tk mkn, tk apa ke?sebab sy mkn buah buahan shja. #firstbaby #seriusnanya #firstmom #ingintahu #bantusharing

11 Các câu trả lời

sy tak makan. tp atas individu. sy muntah terus kalau mkn ubat. tp Alhamdulillah. anak sy lahir 5/9/22 tanpa ada demam kuning. behave sangat puteri. sy banyak makan buah jugak masa mwngandung. dan sy tak makan fastfood. sy tak makan makanan2 yg diviral. sy alahan teruk sampai 6bulan takbileh makan nasi. harapkan lauk ayam berempah dan air suam. air manis pun sy muntah. masuk 7bulan alahan hilang. sy makan je apa yg sy nk makan. tp fastfood mmg tak makan.

2y trước

bole google banykan makanan yg berserat dan vit c dll. sy mmg x mkn ubat, tapi alhamdulillah allah permudahkan smua urusan sy, skrg ni sy tngh berpantang hari ke 8🥰

Ikut pengalaman saya masa awak2 pregnant …Sebab alahan apa semua mmg saya kadang2 makan kadang2 tak. Tapi lepas tu HB drop. Ubat yg Dr bagi masa awal pregnant tu untuk sokong nutrien kita n kandungan. So better sis makan ikut arahan Dr. Sebab bila pregnant ni kita alahan n muntah2 so nutrien kita kadang x cukup untuk diri kita n baby.

2y trước

sy mmg x mkn ubat sis, dah cuba tapi auto muntah apa2 ubat pun, tapi alhamdulillah atas doa semua sy dah selamat bersalin dan skrg sy berpantang hari ke 8🥰

Mkn la sis. Bkn suka2 kk bg ubat.. klo tk blh mkn yg kk mgkn blh dicsuss dgn misi amik iberet yg 4in1 trus.. Kdg kita ni ckp je mkn buahbuah sayur2.. tp mmg tiap hri ke sis amik dgn kuantiti yg betul? Ckup k nutrisi untk tmpung ibu n baby? Folic acid ni bgus untuk tumbesarn bby jg.. jgn fkir diri sndiri je..

2y trước

betul tu bukan suka2 kk bg ubat, tapi saya mmg x mkn ubat, asl mkn je muntah jadi tak bole bt apa🥺tapi alhamdulillah allah maha berkuasa dan maha memahami, saya dah selamat bersalin dan baby pun ok,sekarang ni sy tngah berpantang hari ke 8🥰

setakat ni sy ambil kesemua ubat2 yg doc prescribe, at the same time buah sayur mmg sy ambil secukupnya. alhamdulillah hb cantik tiap kali checkup 12.7🥰 scan alhamdulillah berat semua normal. semoganya semua selamat n baik2 sampai due xlama lg

2y trước

alhamdulillah sy dah selamat bersalin dan balik esoknya, harini sy berpantang hari ke 8🥰sy doakan semoga Allah permudahkan urusan sis semua🥰

terima kasih semua yang bagi respon...Sy mmg x mkn ubat 😅 sebab kalau mkan ubat sy akan termuntah kan balik😅tapi Alhamdulillah baby dah selamat dilahir kan pada 10/9/2022🥰semuanya sihat dan baby pun ok 🥰

Saya dua tiga hari tak makan pun terfikir kandungan boleh tak nak makan tapi effect pada bayi , dah jadi rutin kita kalau nurse dpt tahu nurse akan cakap sayang telan air liur ke syg anak ?

2y trước

alhamdulillah sis Allah maha berkuasa, saya dah selama bersalin dan skrg tngh berpantang hari ke 8, baby semua ok🥰

better makan, sbb ubat prescribe bersebab. lagipun di awal kehamilan ni lah plg fragile di mana pembentukan sel2 penting terjadi. jd makanlah utk kebaikan kandungan~

dr bg ubat utk tumbesaran baby,supaya baby dpt membesar dgn sihat sis...jgn pentingkan diri ja sis,fikirkan baby sma dlm kandungan tue...

knpe x mkn syg uii.. tu utk bby tau.. mkn jela 😅 buah buahan x cukup

mkn lah. folic acid tu utk bantu krg kn risiko kecacatan pd baby.