Breastfeed

Mommy2 boleh tolong share cara mcm mana nak kasi susu badan banyak. Boleh suggest minuman atau makanan utk milk booster x. Skrg sy baru 31w. Nak ready susu badan. Kalau susu formula pula, brand apa bagus. Tq

4 Các câu trả lời

hi awak, 1) cari gali ilmu penyusuan susu ibu. penyusuan susu ibu ni tak semudah a, b, c. zaman sekarang ni dah ramai pakar lactation yg share ilmu dekat sosial media. ilmu free. pastikan dapat ilmu dr cabang yg betul. 2) fahami konsep demand & supply dulu. if awak focus hanya pada minuman or makanan utk milk booster awak, tapi awak xpaham konsep demand & supply. tak guna juga tau. 3) if awak focus nk breastfeeding baby, just focus on breastfeeding. jangan terus pk pasal susu formula. mean awak dah siap topup trap utk baby awak. susu formula ni awak sendiri kena try n error. setiap baby tak sama penerimaan dia.

1-3 hri lps bsalin susu bdn memg sikit, 4-7 hri sderhana.. lps tu makin byk.. klu baby keep on hisap, lg byk susu nant..nie ape yg sye blaja dr antenatal class yg sye peg.. tp air longan pn bley bykkn susu bdn (petua).. bab susu formula tu memg kne try n error.. lain bby, lain susu yg ssuai.. klu sye, akn try yg murah-mahal..

2y trước

btl. nurse ade bg tau. kne bgi je baby hisap susu bdn kita. dia akn terhasil dgn sndri. sbb kn hormon kita.

susu bdn akan keluar sendiri nnti lps bersalin. x perlu risau. lps 7 hari bersalin susu akan jadi byk ikut demand bby. lgi kerap bby menyusu, lgi byk susu keluar. jgn risau.

Jgn bg susu formula sis, tiada antibodi. Baby pun selalu sakit2