PENGALAMAN TTC BRP TAHUN?

Hi mommy smue yg dh success pregnant, ad tips lain ke tuk pregnant? Sya 30 thun suami 34, selama 2 tahun married dh ttc tpi blm success.. dh g jumpa doctor tvs scan, chek darah hormon smua okay, telur cantik, tk d problem. Husband pun okay smue, kite tk rokok, alcohol, sy tk minum cafeein, selalu mkn buah2, msk dkt rumah, supplements, folic acid husband pun dh minum speman, & surbex atas saran dri doctor.. guna OPK test dh tk tau brp nnyk lagii..brhubungan masa ovulation pun selalu setiap bulan.. period sya regular selalu.. berdoa sholat sedekah... Smue dh buat... Ape yg kurang ye? I mean kalau ad yg kurang senang nk perbaiki kn.. tpi ni rasa smue dh buat dh.. ad siape2 dkt sini yg sm dgn sy? Mohon shre experience mom smue yg dh succes TTC lama.. 🙏🏻🥰 sya suka nk baca smue comment moms2... #TTC#seriusnanya #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

9 Các câu trả lời

Hi.. saya ttc 13tahun.. macam2 cara dan berubat.. jgn putus asa.. bersyukur apa adanya.. macam saya ada masalah endometrioma, adenomysis.. so byk2 bersyukur sebab awak dan suami tiada masalah berat. Cume Allah belum nak bagi.. percaya dan yakin pada waktu yg sesuai pasti Allah akn bagi.. jangan bandingkan perjalanan ttc kita dgn orang masing2 ada perjalanan yang berbeza. Jika sedih dan rasa down, normal tu.. tapi bangkit esoknya dgn semangat lebih kuat. Yang penting suami dan isteri saling memahami, saling mendukung.. Saya berjaya dgn ivf, setelah 2x mencuba.. alhamdulillah .. terus kuat sebab dugaan ttc x sama juga dugaan mengandung nanti.. lebih2 lagi if usia pon sudah meningkat.. jadi terus kuat jgn putus asa.. teruskan berdoa.. Semoga ada rezeki buat semua yang menginginkan zuriat .. aaaminnn..

1y trước

aminnn... aminn..🤲✨ thank you for your support 🤗❤️🥰

Cara saya kerapkan bersama waktu pagi, selepas suami pancut tinggikan posisi kaki awak supaya air mani tak melimpah keluar, lepas bersama tunggu dalam 15 minit- setengah jam baru cuci bahagian intim, jangan cuci dengan sabun atau pencuci miss v selepas bersama- lagi elok sehingga 2-3 hari selepas bersama, nikmati keseronokkan waktu bersama tanpa stress, bersama sehari sebelum ovulasi-semasa hari ovulasi-sehari selepas ovulasi, suami isteri makan folic acid dan dark choc. Sy amalkan macamtu selalu dalam 3-4 bulan berjaya hamil. Kalau dah cuba tp tetap belum berhasil anggap sahaja belum ada rezeki anak tp mungkin digantikan dgn rezeki yg Allah. Semoga dipermudahkan aamin

1y trước

Kalau selalu sangat bersama pun akan buat kualiti sperma rendah. Jd pilih hari dan waktu yg subur untuk bersama

kalau dh buat semua, makna nya belum rezeki u lagi nak mengandung. teruskan je usaha. satu hari nanti pasti ada rezeki anak. bila sampai waktu yg sesuai, Allah tu bagi rezeki anak. kekdg rezeki anak tu belum sampai lagi sbb nak bagi u dgn husband kerja kumpul harta utk kegunaan anak akan datang. my sis 7y kawin, tahun ke 8 baru pregnant at the age of 38y. masa sblm mengandung dia dgn husband kumpul harta sebyk boleh. pegi holiday. masa anak lahir dah xyah pening2 kple, nak carik duit nak beli brg anak, nak beli pampers susu anak. so just enjoy je hidup berdua dulu. kumpul harta. pergi holiday. sampai masa ada rezeki anak satu hari nanti.

1y trước

yg penting jgn stress

Sya kawin tahun 2016, 2017 hamil tapi bertahan 6w, sya keguguran. 2021 hamil lagi, but then keguguran lagi at 10w. Alhamdulillah, tahun ni berjaya hamil lagi, sekarang usia kandungan dah 21w. Umur sya tahun ni 31y dah. Hopefully kandungan sya kali ni baik2 saja sampai bersalin. Selama sya ttc, sya buat smua yg puan buat, 7 tahun menanti bukan sekejap, tapi sya x perna give up. Sya pegang kata2 ni, “Good things will come at the right time”. Yang penting jangan give up tau♥️ sya doakan awak🌻♥️

1y trước

wahh bestnya.. taniahh.. harap baby sehat2 kelak jdi anak yg soleh / solehah n puan sehat2..🤩🥰.. thanks dh nk sharing yee🙏🏻🌹✨😃

Sy ttc 6tahun . Apa je sy tak buat tok dpt kan zuriat . Mcm2 sy dah usaha . Sampai satu tahap . Sy lupa diri sy stres . Dan sy tak bahagia selama ttc . So sy belajar erti redha dan percaya kuasa allah . Sebb sy dan suami sama2 siht . Cuma belum rezki nya lgi . Belajar redha dan happy kan diri . Enjoy je honey dgn hubby awak . Nak dpt bby kene elak kan stres . Enjoy je masa bercinta . Inshallah satu hari nnti pasti akan ada hasil nyan. Kene sabar ikls dan redha . Percaya kuasa allah swt .

1y trước

iye.. 🤗 mmg sabar n redha je lah skrg ni & jgn giv up... thanks dh sudi berkongsi experience 🙏🏻🌹

Saya doakan sis berjaya conceive. Kalau dah usaha semua tu, yang penting jangan stress sis. Tapi pengalaman saya, kalau kita trace ovulation day kita dan buat pada waktu tu, mmg senang lekat insyaAllah. Yg penting ,, time ovulation & before ovulation jgn skip bersama… contohnya subur 1 minggu, seeloknya selang 1 hari kena bersama.. jgn skip langsung

Hi jgak sis, yaa saya pun bgtu sis dlu ttc smua dah buat smpai msa saya rsa mcm nak give up😅 last saya tidak fkir apa² pun truskan sja hari² mcm biasa tetap bsama dgn suami waktu subur. Lepas 3 tahun ttc baru saya mngandung sis, skrg 23minggu 😊 tips ny jan stress sis jan d fkirkan sngat bila smpai waktu ny ada jgak tu🤭

1y trước

Iya sis, enjoy jak dlu msa bdua dgn suami😊

Rasanya blm rezeki lg..sy pun ttc hampir 2y,spnjg ttc buat semua dh jgk..sy serahkn sepenuhnya pada Allah..xprnh pts asa ikhtiar,berdoa..Alhamdulillah skrg dh 23w4d, semoga Allah tiupkn roh malaikat kecil dlm rahim awk scpt mgkn..Aamiin

1y trước

amin... 🤲.. terimakasih 🤗.. sy juga doakan awak dan baby sehat2 smue 🤲🤗❤️🌹

belum rezeki. jika dua2 xde mslh, enjoy dulu, honeymoon dulu insyaaAllah ada rezkinya. btw saya ttc 11tahun 😊

1y trước

11 tahun tu smpai skrang blm ad rezeki ? huu sy mesti bljar sbar bnyk2 mcm awakk 😌😌✨❤️